Hlavní obsah

Elektroničtí Chemical Brothers roztančí Prahu

Novinky, olk
PRAHA

Legendární britská elektronická dvojice Tom Rowlands a Ed Simons, známá jako The Chemical Brothers přijede po pěti letech opět do Česka. V Praze 10. srpna představí své poslední album We Are the Night. Podle velmi úspěšného živého vystoupení na britském festivalu v Glastonbury můžeme očekávat staré osvědčené hity, nové skladby v doprovodu s vizuálně povedenými animacemi.

Článek

Dvojka The Chemical Brothers je právem označována za pionýry elektronické hudby. Vždyť jejich historie sahá až do roku 1991, kdy se pod jménem The Dust Brothers, tenkrát ovlivněni tehdejší house music začali pokoušet o vlastní tvorbu.

Výsledkem byl singl Song To The Siren na který polovina The Chemical Brothers Ed Simons vzpomíná slovy: "Byla to tehdy neobvyklá nahrávka, protože měla o 20 bpm (beatů za minutu) méně, než bylo u taneční hudby obvyklé, takže lidé zpozorněli a najednou tančili na pomalou skladbu se silným breakbeatem".

Po pár následných remixech se pánové přejmenovali na The Chemical Brothers a vydali první singl Leave Home. Ten ale nezaujal tolik jako jejich následný plnohodnotný debut Exit Planet Dust. Ten v roce 1995 skladbami jako Leave Home či Chemical Beats nadchl tehdejší tolik oblíbenou taneční scénu.

:. Legendy elektronické hudby - duo The Chemical Brothers

Na následující album Dig Your Own Hole z roku 1997 už se pustili do hutnější elektroniky a jako hosta si pozvali člena Oasis Noela Gallaghera, který nazpíval skladbu Setting Sun a vznikly tak první hity, mimo jiné i skladba Block Rockin' Beats.

Opravdovou nefalšovanou slávu jim přineslo až v roce 1999 album Surrender a na něm dnes už legendární skladba Hey Boy Hey Girl. Mimo ni se na albu objevily i další velmi výrazné singly jako Out of Control nebo velmi pohodová skladba The Sunshine Underground.

V úspěšnosti předchozího alba a po prvních veleúspěšných vystoupeních například na festivalu v Glastonbury, vydávají v roce 2002 desku Come With Us. Skladba It Began in Afrika nepřeslechnutelně pronikla do klubů, hit Star Guitar do rádií a svou spolupráci s Richardem Ashcroftem je zajímavý i The Test.

Retrospektiva za taneční scénou

Následující rok pak vydávají retrospektivní Best Of kompilaci The Singles 1993-2003, a to i když se brání, že o retrospektivu nejde, že jde milník pro nové připravované album.

Na začátku roku 2005 vyšla deska Push the Button, která se odklonila od pomalu umírající taneční hudbě k dubu a nechala se ovlivnit arabskými rytmy, popem i hip hopem. Skladby jako Galvanize či Believe ale dokázaly, že i zmíněný odklon nemusí znamenat ztrátu zajímavosti.

:. Výřez z obalu poslední desky We Are The Night

Poslední čerstvé album We Are The Night z letošního roku je cítit návratem k jim vlastní hutné elektronice, minimalismu a povedenému výběru hostů. Například skladby Do It Again (spolupráce s Ali Love), All Rights Reserved (spolupráce s The Klaxons) jsou příjemnými popovými výběry mezi čistou a melodickou elektronikou v základu desky.

Podle velmi úspěšného vystoupení na letošním festivalu v Glastonbury, na kterém odehráli velké hity v kombinaci s novými skladbami z aktuálního alba, je zřejmé, že na jejich vystoupení 10. srpna v pražské T-Mobile Areně bude na co se těšit.

Mnohé ukázky hudby The Chemical Brothers si můžete poslechnout na www.myspace.com/thechemicalbrothers

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám