Hlavní obsah

Wu-tang na wýbornou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze vystoupila v úterý legendární hiphopová formace Wu-Tang Clan. Do sportovní haly na pražském Výstavišti na ně přišlo přes deset tisíc lidí, i když bylo horko a v hale se skoro nedalo dýchat. Nadšení však neznalo mezí. Wu-tang potvrdil své kvality.

Článek

Na vrcholu slávy byl newyorský Wu-tang Clan v polovině devadesátých let, kdy přišel s originálním konceptem, ve kterém spojil rap devíti MC´s s temným hudebním doprovodem. A přesně totéž nabídl i v Praze.

Zejména rap v jejich podání byl lahůdkový. Nebylo to pouhé překřikování, či banální skandování, místy se blížil voicebandu. Wu-tang uplatňuje řadu přístupů při práci s hlasy. Vedle typického překřikování hodně pracují s bluesovým schématem zvolání a odpovědi. Když na výkřik rappera odpovídá osm jeho parťáků, je to neuvěřitelná síla. Právě sborové pasáže dodávaly vystoupení tlak. I dialogy a trialogy podporovali zbylí členové sborem, dávajícím celé show ohromnou sílu, již mohl nepodlehnout jen ignorant. Každý z členů má navíc velmi osobitý rap, takže nesplývají. A vystoupení oživil i kratičký skit.

:. Kliknutím fotky zvětšíte. Foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Zvukový doprovod byl patřičně temný a jednoduchý, což bylo účelem, protože základem jsou hlasy vytvářející strukturu, které potřebují jen podpořit. A DJ má dobře vybrané zvuky, masivní kulaté basy se frekvenčně nestřetávají s hlasy. RZA umí.

Program večera gradoval

Čekání se vyplatilo, i když Wu-tang se objevili na scéně až v jedenáct večer a zejména úvod programu nebyl vyrovnaný. Dephovi z Prago Unionu to občas nerýmovalo, jak by mělo, a zdálo se že se pokouší o slovní breakbeat. Slovenští AMO byli lepší, ale přece jen jejich rap nebyl dost průrazný.

Až Nironic za doprovodu Wiche nabídl skutečně silný zážitek, rap byl dobrý a doprovod stylový. Připomínka dob největší slávy rapu od britského DJ Tuca byla sice stylově příjemná, ale trochu dlouhá. Všichni už čekali na legendární newyorský crew, který v půlce devadesátých let připoutal pozornost ke scéně z východního pořeží USA a napomohl k velkému komerčnímu úspěchu rapu.

:. Kliknutím fotky zvětšíte. Foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Wu-tang Clan nabídl mimořádný zážitek, těch je však v letošním rapovém létě více. V Praze se už objevil Snoop Dogg, byť v méně důrazné podobě, než s jakou tento reprezentant stylu gangsta začínal, ale na Hip Hop Campu vystoupí Redman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám