Hlavní obsah

Ženě zbýval měsíc života, zachránil ji unikátní průplach plic

Právo, Václav Pergl

Víte, jak je člověku, když nemůže dýchat a dusí se? Většina lidí takový pocit nikdy nepozná. Ale 45letá Iva Floriánová z Byňova u Nových Hradů na Českobudějovicku tu zkušenost má. Dusila se tak, že neudělala už ani krok a zbýval jí měsíc života. Nakonec ji zachránil jedinečný lékařský zákrok.

Foto: Václav Pergl, Právo

Primář Tomáš Vymazal (zleva), Iva Floriánová a primář František Petřík.

Článek

„Dnes se ale zase cítím perfektně, nemám žádná omezení. A poděkovat mohu jen lékařům z Fakultní nemocnice Motol,“ řekla.

Vše začalo loni v dubnu, kdy začala být dušná, kašlala a bolely ji klouby. Lékařka ji odeslala na plicní oddělení do Českých Budějovic, kde jí diagnostikovali vzácné autoimunitní onemocnění. V podstatě se dá říct, že její plíce přestaly fungovat, plicní sklípky se zanášely látkou, která tvoří plicní výstelku. Nemoc se stupňovala, musela ležet, jen stěží si došla na záchod a bez dýchacího přístroje neudělala ani krok.

Letos v březnu se dostala na plicní kliniku do Fakultní nemocnice v Praze Motole. Tam jí vysvětlili, že ji může zachránit jen unikátní proplach plic slanou vodou. Souhlasila. „Neměla jsem žádné jiné východisko. Byla to snad poslední možnost, jak si zachránit život.“

Primář plicního oddělení doktor František Petřík a primář ARO Tomáš Vymazal provedli spolu s dalšími lékaři unikátní zákrok, který se v ČR zatím neuskutečnil. Propláchli jí plíce téměř 30 litry slaného roztoku. Zákrok trval 8,5 hodiny a pacientka byla přitom na umělé plicní ventilaci. Už 21. den po tak náročném úkonu byla propuštěna do domácího ošetření. Dnes se cítí výborně.

„Ten, kdo dýchá normálně, to asi nepochopí. Ale pro mě je to zázrak. Už jsem bez kyslíkového přístroje a těším se ze života. Věřím, že zanedlouho půjdu i do práce,“ dodala paní Floriánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám