Hlavní obsah

Zeleninové slupky obsahují spoustu vitamínů a živin. Neloupejte je, radí odborníci

Novinky, ema

Zeleninové slupky skrývají vitamíny, proto bychom je neměli loupat, ale konzumovat, zní z úst odborníků. Zdravotní experti říkají, že téměř naprostá většina lidí zeleninu před přípravou nejprve oloupe a teprve pak servíruje a vaří. Jenže to je podle nich chyba. Přichází tak totiž o svou nejvýživnější část.

Foto: Profimedia.cz

Slupku okurky stačí omýt, není třeba ji loupat. Člověk by tak přišel o nejvýživnější část, tvrdí odborníci.

Článek

Mnozí lidé jsou zvyklí, že při přípravě zeleniny je třeba nejprve odstranit slupku, která pak většinou neskončí nikde jinde než v koši. Certifikovaná dietní sestra Mary Jane Detroyerová z New Yorku ale pro Daily Mail uvedla, že je to velká chyba. Podle ní jsou ve slupkách zeleniny úžasné živiny prospívající lidskému zdraví. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že slupky jsou to nejzdravější.

„Slupky obsahují spoustu vlákniny, především té nerozpustné,“ říká Detroyerová a dodává, že většina živin zeleniny je obsažena právě v jejím obalu. Jako příklad uvádí okurky, v jejichž tmavém obalu se skrývá většina antioxidantů a hojný obsah vitamínu K.

Slupky obsahují mnoho vitamínů

Slupka brambor obsahuje ještě daleko více živin. Vyjmenovat můžeme například železo, vápník, draslík, hořčík, vitamín B6, vitamín C.

„Když lidé připravují bramborovou kaši, mohou omyté slupky uvařit zvlášť a do kaše je pak následně přimíchat,“ doporučuje odbornice. Dodala také, že většina slupek ze zeleniny obsahuje antioxidanty, které umí účinně bojovat proti volným radikálům.

Volné radikály mohou přispívat ke vzniku vážných onemocnění, nebo jejich průběh zhoršovat, oslabovat imunitu, podílet se na vzniku zánětů a virových onemocnění, srdečních chorob a podobně.

Zejména proto je potřeba jejich výskyt v organismu neutralizovat. A to například některými vitamíny, ze kterých můžeme vyjmenovat vitamíny C a E, které se v některých druzích zeleniny vyskytují velmi často a v hojném množství.

Navíc barevná zelenina, například mrkev, paprika či okurka mají obal, který obsahuje přímo koktejl antioxidantů, který působí protizánětlivě a prospívá i játrům.

Lidé se bojí škodlivých látek

Někteří jedinci ale namítají, že slupky konzumovat nebudou, protože mohou obsahovat mnoho herbicidů a pesticidů. Detroyerová ale říká, že když je povrch potraviny řádně omytý teplou vodou, nemusí se lidé ničeho zlého obávat.

„Mnoho lidí si myslí, že si pomohou třeba tím, když budou povrch omývat pod teplou vodou mýdlem a houbičkou. Nicméně některé chemikálie se odstraní i jen obyčejným omytím,“ upozorňuje odbornice na výživu.

Samozřejmě nejlepší je v tomto případě investovat do bioproduktů, v ideálním případě si vše vypěstovat svépomocí na své vlastní zahrádce. Každopádně i tak je nutné myslet na to, že důkladné omytí je pro přípravu, ať už se slupkou, nebo bez, naprostým základem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám