Hlavní obsah

Zdraví může vyklíčit na talíří

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po svátečních dnech, které jsou již za námi, by si organismus, jenž se musel vypořádat se sladkostmi, tučnými pokrmy a mnohdy také s alkoholem, zasloužil zvýšenou pozornost. Často prospívají například naklíčená semínka. Lze je připravit i doma, vyjdou tak mnohem levněji než kupovaná. Kromě toho je sledování procesu klíčení docela zajímavé.

Foto: Clarion Grandhotel Zlatý Lev

Dražba panenek UNICEF na afterparty Miss Liberec Open v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev

Článek

Semena je nejprve nutné důkladně propláchnout jen nepatrně vlažnou vodou. Potom se zalijí vodou přímo z vodovodu a nechají máčet.

Do kompotové sklenice o obsahu 0,75 litru se dává jeden druh z těchto semen, a to v množství: dva decilitry hrachu, sójových bobů, pšenice, slunečnice, kukuřice a čočky, fazolí o půl deci méně, zelí a ředkviček 0,75 dl, vojtěšky a jetele jednu polévkovou lžíci. Láhev se doplní vodou, zakryje ubrouskem a postaví na tmavé, ale ne příliš chladné místo.

Světlo je obohatí o "céčko"

Po dvanácti hodinách se semena znovu propláchnou a rozloží na plochou misku s tenkou vrstvou vody k doklíčení. V této fázi je třeba dvakrát denně semena znovu propláchnout a umýt misku.

Pokud jsou semínka na denním světle, obohatí se o chlorofyl a vitamín C. Fazole a slunečnicová semena se však po celou dobu nechávají ve tmě, protože jinak získají nahořklou chuť.

Vhodná přísada do salátů

Doba klíčení je různá, po třech dnech však už lze klíčky začít postupně jíst, nejlépe v syrovém stavu buď samostatně, nebo jako přísadu do salátů zeleninových i ovocných, do polévek, vločkových směsí s jogurtem a podobně.

Žádné jídlo však nesmí být teplejší než 45 stupňů Celsia, protože při vyšších teplotách klíčky ztrácejí svůj vzácný obsah. Naklíčená semínka je nejlepší střídat, neboť každý druh představuje přece jen trochu jinou zásobárnu vitamínů a minerálních látek. Kdo konzumuje naklíčená semena, lépe se také vypořádává s pocitem hladu.

Reklama

Související témata:

Související články

Na prostatu i proti infarktu

Dýňová semínka, která měl rád například slavný zpěvák a skladatel John Lennon, doporučují odborníci jako užitečnou prevenci proti zbytnění prostaty....

Výběr článků

Načítám