Hlavní obsah

Závislost na nosních kapkách nelze podceňovat

Novinky, das

Rýma a ucpaný nos patří mezi nejčastější projevy virózy i běžného nachlazení. Když člověk rýmu jednou chytí, dřív než za pět až sedm dní se jí nezbaví, i když bude ležet v posteli a pít čaj s citrónem. Proto raději sahá po kapkách do nosu, které mu alespoň na chvíli uleví. Jen málokdy ale dodrží doporučené dávkování výrobce a zcela běžné je tak předávkování.

Foto: Profimedia.cz

Rýma dokáže pěkně znepříjemnit život.

Článek

Nosní přípravky, které nejsou přírodní, se totiž smí používat jen týden a potom začnou mít přesně opačné účinky. V prvních dnech rýmy se sice ucpaný nos krásně uvolní, nateklá sliznice splaskne… Pokud ale kapky budete používat příliš dlouho, sliznice naopak zduří a za chvíli už nelze bez kápnutí v klidu spát ani dýchat.

Závislost způsobuje derivát efedrinu, který většina těchto sprejů a kapek obsahuje. Je nebezpečný v tom, že třeba už po pěti dnech přeruší pohyb buněk v nose, čímž způsobí prosáknutí nosní sliznice, a proto máte pořád pocit ucpaného nosu, přestože rýma už dávno zmizela. A bez další dávky se už nedokážete volně nadechnout.

Nevhodné kapky ale mohou způsobit i ještě vážnější problémy, jako je třeba ucpání Eustachovy trubice, zánět středního ucha (takový pacient proto mívá permanentně zalehlé uši), můžete si přivodit dokonce i ztrátu čichu.

Zbavit se závislosti není nic jednoduchého

Vůbec nejhorší je ale následná léčba ze závislosti. Někdo ji zvládne sám jednoduše tak, že začne abstinovat a smíří se s tím, že třeba čtrnáct dní bude jeho nos trpět, někdo zajde k doktorovi, který mu nejčastěji uleví pomocí kortikoidů.

V nejkrajnějších případech, kdy je sliznice až příliš zduřelá, je nezbytný chirurgický zákrok. Sliznice nosu je přitom prvním ochranným štítem našeho těla. Filtruje nečistoty, viry a bakterie ze vzduchu. Její správné fungování tvoří jeden ze základních pilířů naší obranyschopnosti.

Až na vás tedy letos v zimě dolehne rýma, myslete na všechna rizika a pozorně si přečtěte složení nosních kapek nebo spreje, který jste si vybrali a dodržujte doporučené dávkování. Sázkou na jistotu jsou stoprocentní přírodní přípravky (Nosní olej Hádek,  Nosní olej Eone, Nosní gel Nobilis Tilia)  včetně minerálních a mořských vod (Vincentka nosní sprej), u kterých je jedno, jestli je používáte pět nebo deset dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám