Hlavní obsah

Závislí kuřáci dostali další šanci

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí otevřeli v pondělí nové Centrum léčby závislosti na tabáku. Bylo vybudováno nákladem 800 tisíc korun a trvale v něm budou pracovat tři lékaři a dvě zdravotní sestry. V ČR je takových center už pět a do konce roku mají ještě tři vzniknout.

Článek

"V ČR kouří kolem 2,5 miliónu osob, z nichž zhruba 80 procent lidí by raději nekouřili, kdyby se mohli rozhodnout znovu. Tito lidé jsou kandidáty léčby," řekla Právu doktorka Eva Králíková z uvedeného centra.

Doporučení ošetřujícího lékaře je vhodné, ale pacienti mohou přijít i bez něj. "Závislost na tabáku je nemoc, která potřebuje léčbu jako jakákoli jiná chronická nemoc, například cukrovka," uvedla Králíková.

Při první návštěvě lékaři zjistí míru fyzické závislosti na tabáku a důkladně pacienta vyšetří. Teprve pak je nasazována léčba. Za ni pacient neplatí nic, na některé medikamenty částečně doplácí.

Výhodou centra je, že spolupracuje i s Centrem preventivní kardiologie, které je ve stejné budově, a s dalšími pracovišti III. interní kliniky. Tak je léčba komplexní a může být i účinná.

Reklama

Související témata:

Související články

Začít kouřit je snadné, odvyknout těžké

O prázdninách tráví rodiče s dětmi více času. Mohou ho využít k tomu, aby se o nich více dozvěděli. Některá zjištění je ale mnohdy zaskočí. Zjistí třeba,...

Náruživé kuřáky ohrožuje revma

Cigarety u lidí inklinujících k revmatické artritidě představují jeden z nejrizikovějších faktorů. K takovému závěru dospěl britský vědec Alan Silman. Jeho...

Výběr článků

Načítám