Hlavní obsah

Zářivý úsměv vyžaduje bělení zubů

Právo, Jana Herodková
ČR

Krásným bílým zubům prospívá pravidelná hygiena a v poslední době rovněž bělení zubů. Dosud se tento úkon prováděl zejména u odborníka, nyní je však na trhu i novinka pro laiky.

Foto: Západočeská univerzita

Tým studentů a odborníků zde mimo jiné odkryl prostor tzv. hradní kuchyně.

Článek

"Lidi trápí, když mají zuby zažloutlé od nikotinu či zbarvené od jídla a pití. Estetická stomatologie se tak stala součástí moderní péče o zuby. Když se zeptám pacientů, co by chtěli změnit na svých zubech, pak sedmdesát procent z nich odpoví, že chtějí mít bělejší a krásnější zuby," uvádí doc. MUDr. Eva Gojišová, přednostka Stomatologické kliniky FN Královské Vinohrady v Praze.

Ozdraví ústní dutinu

Docentka Gojišová pacientům bělí zuby již dvanáct let, za celou dobu nezaznamenala žádnou komplikaci. Ani rozsáhlé klinické studie neuvádějí žádný vliv na strukturu a složení zubní skloviny. Bělicí prostředky nenarušují ani plastické výplně zubů, ani korunky či můstky. Zároveň ale nemění jejich barvu, na rozdíl od vlastních zubů.

PŘÍČINY ZMĚNY BARVY
I. V době, kdy se tvoří tvrdé zubní tkáně
* úraz,
* užívání tetracyklinových antibiotik,
* zubní fluoróza (nadbytečný přísun F iontů do organismu),
* zánět dočasného zubu.
II. Po ukončení tvorby tvrdých zubních tkání
* odumření zubní dřeně,
* změny podmíněné věkem - usazení barviv  z potravin, kosmetiky a kouření,
* špatná ústní hygiena.

"Princip působení bělicích prostředků spočívá v oxidaci velkých barevných pigmentů, které jsou uloženy na povrchu zubu a v zubní tkáni. Malé částice se stávají neviditelnými pro zrak a zub tím viditelně ožívá, zbělá. Mohu jenom konstatovat, že užití těchto prostředků celkově ozdraví ústní dutinu a prospěje jak zdraví dásní, tak i oživí a projasní barvu zubů," dodává doc. Gojišová.

Novinkou jsou proužky

Předností bělicích proužků je, že je můžeme používat sami doma. Obsahují desetiprocentní karbamid peroxid, který postupně uvolňuje bělicí látku - peroxid vodíku. Ten působí nejen na povrchové zbarvení zubní skloviny, ale proniká i do dentinu a způsobuje jeho zesvětlení. Proužky dokážou vybělit zuby až o pět odstínů. To samozřejmě nedokáže žádná bělicí zubní pasta.

Skvrny na zubech, které proužky odstraňují, se nejčastěji tvoří kvůli kouření, pití červeného vína, čaje, kávy, užívání některých léků a samozřejmě je také způsobuje stárnutí. Proti klasickému bělení je použití proužků jemnější.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Chcete si nechat vybělit zuby?

Nemusíme se bát, bělicí látka je bezpečná. Sleduje se již od osmdesátých let dvacátého století. Klinické a laboratorní testy prokázaly, že i dlouhodobé používání této látky nemá žádné nepříznivé účinky na povrch zubní skloviny. Nedochází ani k vzájemným reakcím se zubními pastami nebo ústními vodami.

Látka je většinou i dobře snášena dásněmi, které většina bělicích přípravků dráždí. Lidem s citlivějšími dásněmi ale doc. Eva Gojišová doporučuje, aby se nechali ošetřit v zubní ordinaci. Bělicí proužky se používají 14 dní, výsledný efekt přetrvává až šest měsíců a je závislý na konzumovaném jídle.

Před tím, než se rozhodneme k bělení zubů, bychom měli navštívit zubního lékaře. Stomatolog zkontroluje zdraví zubů a dásní, bez tohoto vyšetření bělicí proužky raději nepoužívejte.

LÉKAŘI BĚLENÍ NEDOPORUČUJÍ
* těhotným a kojícím ženám
* těžkým kuřákům
* v případě, že pacient má v ústech porušenou zubní náhradu a nedokonalé výplně. Bělicí prostředek by totiž mohl zvýšit v ústech citlivost a bolestivost.

Anketa

Chcete si nechat vybělit zuby?
Ano
62,4 %
Ne
18,3 %
Nevím
19,3 %
Celkem hlasovalo 780 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zubní novinka vrátí chuť k jídlu

Špatně držící zubní protéza ztrpčuje lidem život v mnoha směrech. Především se nemohou pořádně najíst. To jim nejednou působí zdravotní potíže. Navíc neustále...

Šumivé nápoje poškozují zuby

Vědci z Birminghamské univerzity upozornili, že šumivé nápoje způsobují zubní kazy a útočí zejména na chrup teenagerů. Výsledky jejich studie byly zveřejněny...

Výběr článků

Načítám