Hlavní obsah

Za ztrátou čichu nemusí stát jen covid, problém mohou způsobit i nosní polypy

Novinky, Dana Sokolová

Ztráta čichu je v dnešní době automaticky přičítána onemocnění koronavirem, podle odborníků to ale s covidem nemusí mít vůbec nic společného. Dost často lidi mohou trápit například nosní polypy, které se často objevují ruku v ruce s dalšími nemocemi.

Foto: Profimedia.cz

Ztrátu čichu lze prokázat různými způsoby.

Článek

Polypy neboli výrůstky uvnitř nosu se tvoří zejména alergikům, kteří prodělali vleklý zánět související s astmatem či alergií na pyly či kyselinu acetylsalicylovou. Potrápit ale mohou i lidi s neléčenými vleklými záněty vedlejších nosních dutin či nemocné s cystickou fibrózou a atopickým ekzémem.

Nějakou dobu mohou probíhat zcela bezpříznakově, mnozí je objeví až v okamžiku ztíženého dýchání, kdy svým růstem ucpou vývod vedlejších nosních dutin nebo nosní průduchy anebo právě při ztrátě čichu.

Že se jedná o polypy, zjistí lékař velmi snadno, během obyčejné prohlídky nosu pomocí nosního zrcátka. Polypy jsou totiž velmi dobře viditelné. K upřesnění diagnózy pak lékaři obvykle využívají i vyšetření nosu speciální zvětšovací optikou. Někdy polypy odhalí i rentgen dutin. Naprosto detailně, včetně drobných polypózních útvarů v čichových sklípcích, je pak potvrdí vyšetření CT (výpočetní tomografie).

Máte rýmu? Pozor na zánět dutin

Zdraví

V případě výskytu polypů nemocnému alespoň na krátký čas může ulevit injekce s kortikoidy. Předepisují se také antihistaminika a nosní sprej s obsahem kortikoidů. Pomoci mohou i tablety.

U rozsáhlejších nálezů je pak nutné přistoupit k chirurgickému endoskopickému zákroku. Operace je velmi účinná a přináší lidem, kteří trpí nosními polypy, velkou úlevu.

Nicméně i po operaci hrozí, že se po čase polypy opět objeví. Nadějí budoucnosti je proto biologická léčba, která se zaměřuje přímo na potlačení zánětlivých spouštěčů, a tedy odstranění pravé příčiny.

Deník nakažené záchranářky: Nerozeznala jsem ani syrový česnek

Koronavirus

Nezhoubné nádory v nose

Výrůstky v dutině nosní přitom není dobré podceňovat. Nemusí se totiž jednat o polypy, ale třeba o nezhoubné nádory epitelu tzv. papilomy, které se mohou vyskytnout jak v nosní dutině, tak ve vedlejších nosních dutinách a jejich léčba musí být vždy chirurgická, protože i tyto nezhoubné nádory se mohou změnit ve zhoubné.

Čich rozezná až deset tisíc vůní

Zdraví

Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba

Zhoršení čichu nebo jeho ztráta patří i mezi časné signály Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby.

Děje se tak často ještě předtím, než dochází k narušení poznávacích funkcí mozku u těchto nemocí.

Zhoršený čich může dále signalizovat:

  • epilepsii
  • schizofrenii
  • roztroušenou sklerózu
  • amyotrofickou laterální sklerózu, onemocnění, při kterém dochází k odumírání nervů, které řídí činnost svalů. Měl ji například geniální fyzik Stephen Hawking, zemřel na ni politik Stanislav Gross
  • neurodegenerativní onemocnění mozku, kterému se říká Huntingtonova choroba, ale i další nemoci

Signál zhoršeného čichu je však potřeba brát s rozumem. Znepříjemňuje život například spoustě kuřáků a u nich nemusí znamenat žádné riziko zmíněných nemocí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám