Hlavní obsah

Vytrvalý kašel může znamenat rakovinu plic

Novinky, BBC, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřestávající kašel není radno přehlížet. Jestliže trvá tři týdny a déle, je nutné navštívit lékaře. Může totiž předznamenávat rakovinu plic. Ke smrti často dochází právě jen kvůli pozdnímu vyhledání doktora, upozorňuje BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním příznakem rakoviny plic je chronický kašel.

Článek

Britská kampaň, která se snaží snížit počet obětí rakoviny plic, cílí na osoby od 50 let věku, jelikož ty jsou ohrožené nejvíce. Platí to také pro Českou republiku, i zde by se taková intervence hodila. Mnohdy jde jen o to, abychom si možná rizika uvědomili a nemávli nad nimi rukou.

Symptomů je více

Hlavním příznakem rakoviny plic je chronický kašel. Ač ve většině případů samozřejmě na žádnou smrtelnou nemoc neupozorňuje, nelze na to spoléhat. Mezi základní symptomy rakoviny plic patří nejen proměnlivý a zhoršující se kašel, ale i vykašlávání krve, dušnost, neobvyklá únava, bezdůvodné hubnutí a po určitou dobu pociťovaná bolest v hrudi a ramenou.

Příznaky je třeba znát a sledovat - v případě podezření je nutné vyhledat lékařskou pomoc. I samotné přetrvávající kašlání může znamenat hrozbu rakoviny plic. Čím dříve je diagnostikovaná, tím větší je šance na léčbu. A pokud se dozvíte, že je váš kašel takřka neškodný, tím lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset tipů proti rakovině

Nejen pro ty, kteří se bojí onkologických nemocí, ale pro všechny, kteří chtějí žít zdravě, přinášíme návod. Deset tipů na účinnou prevenci nám poskytl lektor...

Bludy, které o rakovině kolují na internetu

Když se člověk dozví, že má rakovinu, jde o jeden z největších zásahů do jeho života. Po prvotním šoku se projeví touha vyhledat si co nejvíce informací ze...

Kouření ročně zabije až šest miliónů lidí

Poslední květnový den je již od roku 1987 světovým dnem bez tabáku. Tabák má každý rok na svědomí téměř šest miliónů lidských životů. Z nich více než pět...

Výběr článků

Načítám