Hlavní obsah

Výsledky šetření meningokoka budou známy do týdne

Právo, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBĚŠICE

Stěry z ústní dutiny provádějí hygienici od úterka do pondělí příštího týdne obyvatelům Liběšic na Litoměřicku, kde byl zaznamenán v tomto roce nadměrný výskyt meningokoka.

Foto: Archív Ukulele band
Článek

Obyvatelé Liběšic mají poté, co zde bylo od začátku roku zjištěno onemocnění meningitidou u pěti občanů, z nichž tři zemřeli, obavy z dalšího šíření meningokokového onemocnění. Navíc všichni byli napadeni kmenem typu B, proti kterému neexistuje očkování. Proto apelovali na krajský úřad a hygieniky, aby se pokusili pro ně něco udělat.

Ústecký kraj se rozhodl dát 200 tisíc korun na vyšetření kvůli meningokokovi v obci Liběšice, která má zhruba 1450 obyvatel. Vyšetření by měla odhalit případného bacilonosiče. [celá zpráva]

"Začali jsme vyšetřením personálu a klientů sociálního ústavu, poté všech žáků zdejší základní a mateřské školy včetně učitelů. Výsledky budou známy do týdne. Část vzorků - konkrétně ty ze sociálního ústavu - byla zaslána k vyhodnocení rovnou do Národního referenčního ústavu v Praze, ostatní do zdravotnického ústavu v Ústí nad Labem," řekl ředitel ústecké krajské hygienické stanice Josef Trmal.

"V případě, že zjistíme bacilonosiče, budeme dotyčnou osobu kontaktovat včetně jejího praktického lékaře a zahájíme přeléčení antibiotiky," vysvětlil další postup Trmal, podle kterého se jedná jen o dočasnou záležitost.

Vyšetření má zajistit klid

"Ti lidé nežijí ve vakuu, podle našeho dotazníku dost migrují, takže nemůžeme vyloučit další výskyt," podotkl Trmal. V populaci se může vyskytovat 10 až 20 procent nosičů. Vyšetření má podle Trmala sloužit hlavně ke zklidnění obyvatel.

"Loni jsme zde na škole měli jeden případ onemocnění meningitidou, ale dívku vyléčili. Jsme rádi, že se výsledky vyšetření nedozvíme, protože bacilonosič by měl vzhledem k náladám v obci velice obtížné zde existovat," řekla ředitelka školy Jana Kukalová.

"Lidé zde mají strach. Já mám pětadvacetiletého syna, který samozřejmě sportuje a chodí na diskotéky. V Liběšické mateřské školce učím již 32 let a všichni se tu víceméně známe. Nejvíce se tu dnes bojí ti, kteří mají malé děti, ale i děti v pubertě. Je nám divné, že nás to tady tak zasáhlo, bojíme se stále. I když budou výsledky dobré, nikdo nám nezaručí, že se meningokok nevrátí," uvedla Vlasta Shejbalová.

Meningokokové onemocnění

Zpočátku vypadá jako chřipka. Mezi nejčastější příznaky patří celková nevolnost, vysoká teplota, zvracení, zimnice a bolest hlavy. Onemocnění postihuje převážně lidi ve věku kolem 15 až 25 let a šíří se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je jeden den až šest dnů.

"Obavy máme všichni. Znala jsem osobně jednu z obětí meningokoka. Jsme rádi, že se aspoň něco dělá," sdělila Renata Naimanová. Z dvanácti lidí, které letos meningokok v Ústeckém kraji napadl, mělo pět vztah k Liběšicím a okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám