Hlavní obsah

Videohry jako forma rehabilitace u lidí s onemocněním pohybového aparátu

Novinky, Kristýna Léblová, maj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Sezení u počítače by málokterý lékařský odborník doporučil. V trutnovské nemocnici na oddělení rehabilitace je tomu však jinak. Přístroje za sedm milionů s interaktivními hrami zde pomáhají lidem s nemocemi pohybového aparátu.

Sedm milionů za videohry? Pacientům pomáhají v rehabilitacíchVideo: Novinky

 
Článek

„Máme zde různé typy přístrojů vhodné téměř pro každého, léčí se zde například lidé po neurologických onemocněních, cévních příhodách s pohybovým deficitem, po úrazech, po operacích kolen či kyčle apod. Pomoci umíme i lidem s bolestí zad či sportovcům trénujícím stereotyp běhu, ale z kapacitních důvodů musíme zejména tyto pacienty často odmítat,” vysvětluje primářka rehabilitačního oddělení Silvie Šidáková.

Foto: Novinky

Díky videohrám zlepšují pacienti své pohybové schopnosti.

Jeden z přístrojů je tzv. chodník připomínající běžecký pás z fitness center, u něhož je zavěšena interaktivní obrazovka. Pacienti na něm mohou formou hry, např. přeskakováním louží nebo překračováním nejrůznějších překážek, trénovat svůj pohyb.

Pokud si myslíte, že přístroj dokážete po zapamatování her ošálit, jste na omylu. Hry mají různé stupně úrovní a dají se dokupovat nové a nové.

Robotické systémy

Kromě chodníku nemocnice pořídila i robotickou ruku Pablo. Na té procvičují pacienti většinou po cévních příhodách motoriku a poznávací schopnosti horních končetin. Například pacientka Šárka Malá si nemůže novou formu rehabilitace vynachválit.

„Nikdy předtím jsem neměla šanci to zkusit a dá to docela zabrat, než se to člověk naučí. Prospívá mi to k lepšímu,“ sděluje pacientka, která doposud byla zvyklá na klasické videohry, které hraje s vnoučkem.

Jednou z her, na které cvičí, je bludiště. Hraje se senzorem podobným balonu a procvičuje se na něm pohyblivost a rotace zápěstí.

„Takových her zde máme hned několik, všechny jsou zaměřené na pohyb ruky, a to zejména rotace zápěstí. Kromě samotné motoriky u nich musíte řešit i správné načasování, o to je to složitější,“ vysvětlila Novinkám ergoterapeutka Iva Burlaková s tím, že i díky těmto systémům má pacient rychlejší výsledky.

Foto: Novinky

Hry zrychlují uzdravení pacientů.

Trutnovská nemocnice investovala nejen do rehabilitačních strojů, ale i do nových technologií na radiologickém oddělení nebo třeba do infuzní techniky pro oddělení chirurgie, interny nebo oddělení ARO. Celková částka činila zhruba 75 milionů, přičemž velký podíl zaplatila z dotací Evropské unie.

Reklama

Související články

Jak snížit únavu v kanceláři

Celodenní sezení v kanceláři může přinášet celou řadu zdravotních problémů, od bolestí hlavy a zad po chronickou únavu. Jedná se o ochranné signály těla, které...

Výběr článků

Načítám