Hlavní obsah

Vědci: děti nejspíš rostou hlavně v noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADISON

Američtí vědci z Wisconsinské univerzity v Madisonu objevili, že kosti rostou v noci. S pomocí senzorů implantovaných do jehňat badatelé zjistili, že růst je obzvláště intenzivní v období klidu a spánku. Vědci předpokládají, že také děti rostou především v noci.

Foto: Archiv Josef Zimovčák
Článek

To by také vysvětlovalo, proč děti v noci častěji trpí bolestmi, informovali vědci z Madisonu v článku, který byl zveřejněn v nejnovějším čísle odborného časopisu Journal od Pediatric Orthopedics.

Menší tlak - snadnější prodlužování

Tým v čele s Normanem Wilsmanem měřil délku kostí každých 167 sekund po dobu tří týdnů. Nejméně 90 procent růstu probíhalo v době, kdy jehňata odpočívala nebo spala. "To znamená, že kosti se vždy vyvíjely tehdy, když se jehňata položila, nikdy, když stála, nebo se hýbala," konstatoval Wilsman. Badatelé předpokládají, že během odpočinku je tlak na kosti menší, proto je snadnější jejich prodlužování.

Podle účastníka výzkumu Kennetha Noonana existují období, kdy růst probíhá nárazově. Vědci vycházejí z toho, že růst kostí u dětí probíhá stejně jako u jehňat. "Skutečně existují studie z oblasti humánní medicíny, které již dospěly k podobným závěrům," přiznal primář na dětské klinice v britském Sheffieldu Jeremy Wales.

Britský pediatr Tom Hutchinson je ovšem k závěrům svých amerických kolegů kritický. Nejrazantnější růst lze prý pozorovat u teenagerů, ale bolesti spojené s růstem se nejčastěji vyskytují mezi šestým až desátým rokem. Kromě toho bývají podle Hutchinsona pociťovány i přes den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám