Hlavní obsah

V ekologické posilovně lidé cvičením vyrábějí energii

Novinky, lin

Nudí vás klasické lekce v posilovně? Chtěli byste, aby vaše honba za dokonalým tělem měla větší smysl? Pak se inspirujte londýnským fitness centrem Terra Hale, ve kterém lidé na lekcích spinningu nejen pálí tuky, ale zároveň ekologicky vyrábějí energii, která pomáhá pohánět vybavení daného prostoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V londýnské posilovně lidé svým cvičením vyrábějí energiiVideo: AP

 
Článek

Rotující kola v hotelové posilovně u londýnského tržiště Shepherd's Bush Market jsou postavena tak, aby akumulovala energii, kterou pak může využívat hotel na svůj provoz. „Navštěvoval jsem mnoho druhů lekcí spinningu, ale tady je mnou vydaná energie opravdu k něčemu užitečná,” uvedl pro agenturu AP sportovec Ben-McSweeney.

Návštěvníci si navíc mohou stáhnout do svých chytrých telefonů aplikaci, která jim přesně sdělí, jakou rychlostí jedou, kolik kalorií spálili a také, kolik wattů během svého cvičení vyvinuli.

Podle majitelů tělocvičny dokáže 8-10 návštěvníků během padesátiminutové spinningové lekce generovat mezi 1500 a 3300 watty. Pro srovnání, stolní počítač potřebuje k hodinovému provozu 400 wattů, notebook 200 a zářivka 60.

„Princip je podobný, jako je tomu u větrného mlýna, jakmile začnete šlapat do pedálu, začnete vyrábět energii,” vysvětluje původem Slovák Michal Homola, zakladatel Terra Hale, což v překladu znamená Silná země. Dále dodává, že jsou schopni zachytit až 74 % vynaložené energie a dále ji pak využít.

Spinningová kola vyrábějící energii jsou jen jedním z prvků celkové filozofie společnosti, která se snaží být co nejvíce šetrná k životnímu prostředí. Například podložky na jógu i samotná podlaha jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů. Tělocvična je navíc zónou bez plastů. Návštěvníci tak mají k dispozici nápoje v opakovaně použitelných nerezových a dřevěných obalech.

„Přikládáme stejnou důležitost naší mysli, tělu i planetě, a proto klademe velký důraz na ekologičnost všech použitých materiálů. Chceme, aby se po návštěvě našeho fitness centra změnilo vaše tělo, ale i smýšlení o ochraně naší planety,” dodává Homola.

Reklama

Výběr článků

Načítám