Hlavní obsah

V ČR je stále nízká očkovanost proti chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoliv panuje všeobecný názor, že chřipka je banální onemocnění, každoročně v České republice způsobuje vysokou nemocnost, ekonomické ztráty, zvýšený počet hospitalizací a bohužel i značný počet úmrtí. Lékaři se proto shodují, že nejúčinnější prevencí je očkování dostupnými látkami v předchřipkovém období.

Foto: ONKO Unie
Článek

Za uplynulou chřipkovou sezónu se v ČR prodalo 700 tisíc očkovacích látek, což znamená, že jen sedm procent české populace se nechalo očkovat.

Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze, přitom na středeční tiskové konferenci upozornila, že evropský průměr je daleko vyšší.

"V Evropě se každoročně nechává očkovat proti chřipce více než 20 procent populace a toto číslo se stále zvyšuje," podotkla Havlíčková. Podle ní se nejvíce nechávají očkovat obyvatelé Severní Ameriky. " V USA se proočkovanost blíží 30 procentům, v Kanadě dokonce čtyřiceti," uvedla.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Necháte se letos proti chřipce očkovat?

Země EU se snaží o co největší poočkovanost osob nad 65 let a některé státy dokonce doporučují, aby byli očkováni všichni lidé starší padesáti let.

"Naočkováni proti chřipce by měli být zároveň pacienti, kteří jsou léčeni pro chronická onemocnění ledvin, srdce, cév a cukrovku bez věkového omezení. Některé státy doporučují očkování osob v penziónech a domovech důchodců, zdravotníků nebo i žen, které plánují mateřství," sdělil profesor Jiří Beran  z Infekční kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Lékařské studie dokazují, že očkovanost seniorů snižuje počet hospitalizací až o 75  procent, úmrtnost až o 88 procent, nemocnost dýchacích cest o 42 a pokles návštěv zdravotnických zařízení o 44 procent.

Nevyzpytatelná pandemie

Zvyšovat proočkovanost je důležité také vzhledem k blížící se pandemii. "Pandemie nastává, jestliže dojde k výrazné proměně chřipkového viru, tzv. antigennímu shiftu," vysvětlil Beran.

Antigenním shift nastává jednou za několik desítek let, nikdo však nedokáže předem určit, kdy přesně opět zasáhne. V případě pandemie by museli výrobci očkovacích látek ve velmi krátké době vyrobit značné množství vakcíny a rychle ji distribuovat.

Očkování proti chřipce by se mělo každý rok opakovat, neboť během roku dochází k malým změnám chřipkového viru a vakcína se pokaždé připravuje s jiným složením kmenů. Nejvýhodnější období pro očkování je září až prosinec, tedy doba před příchodem chřipkové epidemie.

V České republice jsou k dispozici očkovací látky Begrivac, Fluad, Fluarix, Influvac a Vaxigrip. Jejich cena se pohybuje od 150 do 210 Kč.

Anketa

Necháte se letos proti chřipce očkovat?
Ano
48,3 %
Ne
34,2 %
Nevím
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 594 čtenářů.

Reklama

Související články

Chřipka by neměla být podceňována

Chřipková epidemie je na spadnutí. Děti se vrátily z vánočních prázdnin do školních lavic, stačí jedno nakažené dítě a rázem ve třídě mohou všichni onemocnět.

Výběr článků

Načítám