Hlavní obsah

Už čtyři hodiny denně před počítačem či televizí jsou velmi nebezpečné

Londýn

Lidé tráví před obrazovkami počítačů i televizí stále více hodin. Podle britských kardiologů to ale může mít nedozírný vliv na jejich zdraví. Už čtyři hodiny před obrazovkou či monitorem jsou smrtelně nebezpečné. Sezení před televizí či počítačem totiž výrazně zvyšuje riziko onemocnění chorobami srdce a riziko úmrtí na tato onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho z nás se naučilo přijít domů, zapnout televizi a sednout před ni a strávit tak několik hodin.

Článek

Osoby, které tráví před monitorem či obrazovkou více než čtyři hodiny denně, jsou dvakrát více ohroženi infarktem srdce než ti, kteří před nimi tráví méně než dvě hodiny denně,“ tvrdí autoři studie z University College London.

Lidé, kteří navíc tráví hodně času sezením před televizí a počítačem, také častěji umírají na následky infarktu a jiných chorob oběhové soustavy. Tento vztah je přitom nezávislý na dalších rizikových faktorech jako kouření, vysokém krevním tlaku, obezitě, sociálním postavení a míře pohybu.

„Je to všechno o zvyku. Mnoho z nás se naučilo přijít domů, zapnout televizi a sednout před ni a strávit tak několik hodin. Je to běžné a jednoduché. Ale velmi to škodí našemu srdci a zdraví obecně,“ tvrdí autor studie Emmanuel Stamatakis.

Reklama

Související témata:

Související články

Vážnou nemoc prozradí vlasy, oči i kůže

Vlasy jsou vizitkou každého z nás, dotvářejí naši osobnost. Jejich barvou či střihem vyjadřujeme okolí naše postoje a pocity. Vlasy nám ale mohou v mnoha...

Výběr článků

Načítám