Hlavní obsah

Už 20 minut po poslední cigaretě se začne tělo ozdravovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože zotavení těla po poslední cigaretě může trvat i několik let, skoncování s cigaretami se vyplácí. Každá vykouřená cigareta krátí život o pět minut. V Česku na následky kouření umírá denně 65 lidí, ročně víc než 23 000. Kouří třetina dospělých, přičemž devět z deseti kuřáků se někdy snažilo přestat.

Článek

Už 20 minut po poslední cigaretě se začne tělo ozdravovat - klesne hladina oxidu uhelnatého v krvi a krevní barvivo hemoglobin začne tkáním dodávat více životodárného kyslíku.

Další změna nastane po 14 dnech. Začne zvolna klesat riziko infarktu. Za další měsíc se zlepší funkce plic, a kuřákovi se lépe dýchá.

Po jednom roce bez cigarety mají bývalí kuřáci o polovinu nižší riziko ischemické choroby srdeční než lidé, kteří kouří dál. Hrozící infarkt je částečně zažehnán, bývalý kuřák ale stále nemá vyhráno. Důležité je vytrvat, zdůrazňují odborníci.

K úplné regeneraci potřebuje tělo 15-20 let

Kouření totiž ovlivňuje stav srdce a cév i několik let po poslední cigaretě. Zvyšuje krevní tlak a poškozuje výstelku cév. Kompletní obnovení výstelky může trvat řadu let. Aby se vyrovnalo riziko mezi bývalým kuřákem a člověkem, který nikdy nekouřil, potřebuje kuřákovo tělo na regeneraci zhruba 15 až 20 let. Teprve po této době je na tom kuřákovo srdce stejně jako srdce nekuřáka.

Se srdečními a cévními obtížemi souvisí i riziko vzniku cévní mozkové příhody. Klesá na polovinu po pěti letech od poslední cigarety.

Plíce potřebují na regeneraci mnohem víc času než srdce a cévy. Je to dáno tím, že plíce přicházely do kontaktu s cigaretovým kouřem přímo. Doba nutná pro pokles rizika se tak počítá na deset až 15 let. Teprve pak riziko klesne zhruba na polovinu.

Podobné to je podle informací na internetu i s dalšími nádory, k nimž může kouření přispívat, jako je rakovina močového měchýře, ledvin, jazyka a hrtanu. Riziko klesá až po 10 letech od poslední vykouřené cigarety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám