Hlavní obsah

Unikátní operace vrátila ženy do života

Právo, ves

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Unikátní operaci plicních tepen, kterou zatím zvládli lékaři jen na několika pracovištích světa, provedli chirurgové z Kardiocentra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tepny dvou pacientek zbavili zúžení, které způsobily opakované embolie, respektive drobné sraženiny krve. Pacientky se díky tomu mohly vrátit do normálního života.

Foto: MDZ
Článek

Čtyřiačtyřicetiletá žena z Podlesí v západních Čechách nedokázala vyjít už ani z bytu a v poslední době se zadýchávala i při mluvení v sedě. Spát musela v polosedě. Zúžené plicní tepny totiž výrazně snížily kapacitu jejích plic.

Po operaci začala bez obtíží mluvit a nemohla se té možnosti nabažit. Také se těší, jak se vydá na procházku do lesa, kde nebyla několik let.

Podobně na tom byla i pětadvacetiletá dívka, která se při chůzi zadýchávala tak, že nestačila ani babičkám o holi. Obě ženy se dnes cítí výrazně lépe a jejich stav se ještě zlepší.

Časový limit

"Jedním z hlavních úskalí operace je to, že ji musíme zvládnout v omezeném časovém limitu, tedy pod tlakem času," říká kardiochirurg MUDr. Jaroslav Lindner.

"Organismus pacienta je totiž nutné napojit na mimotělní oběh a podchladit až na 17-18 °C. Po zchlazení je nutné úplně zastavit cirkulaci, tedy i mimotělní oběh. Aby to bylo bezpečné pro mozek, můžeme to udělat maximálně na 40 minut."

"Tepny je při operaci nutné co nejpečlivěji zbavit nánosů, ale zároveň nepoškodit. Také se musíme vypořádat se zvýšeným rizikem pooperačního otoku plic nebo jejich zánětu. Operace proto vyžaduje důkladnou diagnózu, dobrý výběr vhodných pacientů a velmi úzkou spolupráci kardiochirurga s kardiologem a anesteziologem."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám