Hlavní obsah

U štíhlých lidí je vyšší pravděpodobnost výskytu demence než u obézních

Novinky, das

Demence patří mezi největší strašáky moderní doby. Proto vědci z celého světa neustále hledají pravé příčiny tohoto onemocnění. Novinkou v tomto směru je zjištění britského vědce profesora Stuarta Pococka, podle něhož může hrát určitou roli při vzniku onemocnění i velmi nízká váha jedince.

Foto: Profimedia.cz

BMI nižší než 20 ve středním věku může významně zvýšit riziko onemocnění demencí.

Článek

U lidí, kteří mají ve středním věku podváhu, je o třetinu vyšší pravděpodobnost vzniku onemocnění. Paradoxem je, že u obézních lidí je stejné riziko o třetinu nižší než u lidí s normální váhou, a tedy jsou určitým způsobem před nemocemi, jako je například alzheimer, chráněni.

Výsledky jsou tedy v rozporu s mnoha předchozími vědeckými studiemi, které tvrdily, že u extrémně obézních se naopak výrazně zvyšuje riziko onemocnění.

Vědci analyzovali informace od 1 958 191 lidí ve věku 55 let s průměrným BMI 26,5, získané během 20 let. Za zdravou hranici je přitom považováno BMI v rozmezí 18,5–24,99. Podle britských vědců je ale z pohledu vzniku demence nebezpečné jakékoli BMI nižší než 20, a to především ve středním věku.

Velmi štíhlí lidé tak mají až o 34 % vyšší riziko onemocnění demencí než lidé s normální váhou.

„Bohužel ještě nevíme, proč tomu tak je. Zatímco u velmi štíhlých lidí jsou rizika onemocnění vysoká, u obézních lidí naopak nízká. Pravděpodobně zde mohou hrát nějakou roli diety, cvičení, neustálé výkyvy hmotnosti, ale i genetické faktory,” vysvětluje Daily Mailu Dr. Nawab Qizilbash.

Reklama

Výběr článků

Načítám