Hlavní obsah

Tvar postavy a rozložení tuku je pro zdraví důležitější než váha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dvě ženy stejné váhy a stejné výšky stojí vedle sebe. Přesto jen jedna má vážné zdravotní problémy, vysoký cholesterol a ohrožené cévy a srdce. Důvod? Každá má jinak distribuovaný tuk na těle. Ta, která ho má nejvíc na břiše, je pak vážně ohrožena na zdraví a životě. Naopak žena s útlým pasem a širokými boky či zadnicí může být zdravá, byť má při stejné výšce stejnou váhu.

Foto: Profimedia.cz

Pro zdraví je mnohem lepší mít štíhlý pas a větší zadeček a stehna než naopak.

Článek

Na tvaru postavy záleží, nikoli na váze, píší experti ve zprávě pro odborný časopis Obesity. A vysvětlují, proč tomu tak je.

Tuk na bocích a stehnech či zadečku vychytává z těla nebezpečné mastné kyseliny a navíc obsahuje protizánětlivé látky, které brání ucpání cév a krevním sraženinám. Naopak tukové zásoby na břiše zvyšují obsah nebezpečných mastných kyselin v krvi a většinou souvisí se zvýšeným nebezpečným cholesterolem, diabetem a chorobami srdce a cév.

Zdravý tuk na stehnech a bocích

Mít málo tuku na stehnech je pro ženy velmi nebezpečné. A ty, které ho mají hodně na břiše a jen málo na zadku a stehnech jsou ohroženy metabolickým syndromem a souvisejícími chorobami nejvíce.

Tuk ze stehen a boků se také odbourává hůře než z břicha. To sice může znít nelichotivě pro ty ženy, které chtějí zhubnout, ale pro zdraví to má velký význam. Rychlé odbourávání tuků totiž provází uvolňování cytokinů do krve a ty způsobují záněty v těle. Tyto cytokiny přitom souvisejí s kardiovaskulárními chorobami, rezistencí vůči inzulínu a diabetem.

Pomalé odbourávání tuků z boků a zadečku navíc provází vznik hormonu adiponektinu, který chrání cévy a pomáhá řídit hladinu krevního cukru a odbourávání tuků.

„Je to tvar postavy a rozložení tuku, na čem záleží,“ zdůrazňuje autor studie doktor Konstantinos Manolopoulos z Oxford University.

Reklama

Související témata:

Související články

S hubnutím může pomoci speciální balónek

Hubnutí není nikdy snadné. Některým lidem k tomu stačí úprava jídelníčku, jinému více pohybu, ovšem žijí mezi námi i lidé, u nichž tyto metody nezabírají. Nebo...

Výběr článků

Načítám