Hlavní obsah

TEST: Brambůrky pod drobnohledem. Kolik je v nich toxického akrylamidu?

Bramborové lupínky neboli chipsy jsou léta nedílnou součástí mnoha oslav, u někoho dokonce tvoří část běžného jídelníčku. Na trhu je mnoho druhů s různými příchutěmi. Reklamy lákají na slastné křupnutí a polechtání chuťových pohárků. A přestože výživoví poradci lomí rukama a lékaři varují, že se nejedná o zdravou pochutinu, konzumujeme je stále.

TEST: Brambůrky pod drobnohledem. Kolik je v nich toxického akrylamidu?

Zajímavé tedy určitě je podívat se, co se uvnitř chipsů skrývá a co se společně s nimi dostává do našich těl. Pořad A DOST! internetové televize Stream.cz proto společně s deníkem Právo a serverem Novinky.cz nechal v nezávislé laboratoři otestovat deset druhů solených brambůrků.

Chtěli jsme zjistit, jaké množství rakovinotvorného akrylamidu obsahují smažené brambůrky prodávané v českých obchodech, jaké je v nich množství soli a zda výrobci dodržují na obalech deklarovanou hmotnost.

Podle vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze, profesorky Jany Hajšlové, je „akrylamid toxický, potenciální lidský karcinogen“.

Pozor na průmyslový toxin

Akrylamid byl dříve znám jen jako průmyslový toxin. Že může být obsažen i v potravinách, se zjistilo teprve nedávno – v roce 2000.

„Zjistilo se, že je to také přírodní látka, která vzniká v potravinách při tepelném zpracování, zejména v potravinách, které mají hodně škrobu a jsou připravovány ve vysokých teplotách – smažení, pečení, nikoli vaření,“ uvedla Hajšlová.

Dodala, že vysoké koncentrace byly nejdříve zjištěny právě u oblíbených chipsů, které obsahovaly až třeba 5000 mikrogramů toxinu na kilogram. Před lety tato zjištění vyvolala velké pozdvižení a začalo se řešit, jak obsah akrylamidu v potravinách snížit. Jak tedy vypadají brambůrky, které se prodávají na českém trhu?

Podle profesorky Hajšlové je rozhodující kvalita surovin a fakt, že teplota smažící lázně by neměla překročit 120 stupňů. Podle ní existuje jednoduchá pomůcka, jak si vybrat dobré brambůrky: jsou to ty, které jsou osmaženy dozlatova. Pokud jsou dohněda, obsahují více nebezpečného akrylamidu.

Obsah soli a hmotnost

V laboratoři se kromě výskytu akrylamidu zjišťoval také obsah soli v brambůrkách. Testy ukázaly, že výrobci na obalech často uvádějí vyšší než skutečné množství soli. Ale i to je vysoké. Profesorka Jana Dostálová z VŠCHT uvedla, že „pokud zkonzumujeme dvě třetiny balíčku nejslanějších chipsů, vyčerpáme 22 procent doporučeného denního příjmu soli“. V extrémních případech podle ní může sůl souviset se vznikem nádoru žaludku, protože dráždí sliznice.

Co se týče hmotnosti, nezávislé testy ukázaly, že nás výrobci zásadně nešidí. Každopádně odborníci na výživu vzkazují, že bychom pojídání brambůrků měli aspoň omezit, nebo je úplně vynechat.

A to nejen kvůli akrylamidu a soli. „Je tam vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale ve většině výrobků bývá vysoké množství tuku,“ vysvětlila Dostálová.

Vítěz testu

Úplně nejnižší obsah akrylamidu, šestkrát méně než je doporučený maximální limit, mají brambůrky Lorenz – Chipsletten Sea Salt vyrobené v Německu.

LORENZ - CHIPSLETTEN SEA SALT

 

Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: The Lorenz Bahlsen Snack- World GmbH a Co KG, Neu Isenburg, Německo

DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 1. 12. 2015

OBSAH: 100 g
CENA: 42, 90 Kč
CENA ZA 100 g: 42, 90 Kč
AKRYLAMID: 161 µg/kg

SŮL: 0, 36 % hmotnosti

 

Propadák testu

Absolutně nejvyšší obsah akrylamidu mezi testovanými chipsy měly Smažené brambůrky od firmy Skatt z Teplic. Obsahovaly více než 1500 mikrogramů akrylamidu na kilogram. To je bezmála desetkrát víc, než je obsah akrylamidu u vítěze testu – doporučení Evropské komise pro bramborové lupínky je maximálně 1000 mikrogramů akrylamidu na kilogram (1000 µg/kg). Brambůrky Skatt tento limit přesahují o více než 500 mikrogramů.

SMAŽENÉ BRAMBŮRKY SKATT

Foto: Stream.cz

AKRYLAMID: 1528 µg/kg

SŮL: 0, 40 % hmotnosti

Další testované brambůrky:

LAY'S SALTED

Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: Frito Lay Poland Sp. z o. o., ul. Zachodnia 1, Polsko
DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 24. 5. 2015
OBSAH: 77 g
CENA: 23, 90 Kč
CENA ZA 100 g: 31, 03 Kč
AKRYLAMID: 1096 µg/kg

SŮL: 0, 84 % hmotnosti

 

STRÁŽNICKÉ BRAMBŮRKY JEMNĚ SOLENÉ

Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: Petr Hobža, Chaloupky 72, Strážnice, 696 62
DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 5. 6. 2015
OBSAH: 60 g
CENA: 10, 90 Kč
CENA ZA 100 g: 18, 16 Kč
AKRYLAMID: 1077 µg/kg

SŮL: 0, 75 % hmotnosti

 

CRUSTI CROC CHIPS GESALZEN

Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: Lidl Stiftung a Co. KG, Stiftbergstr. 1, Neckarsulm, Německo
DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 8. 6. 2015
OBSAH: 150 g
CENA: 16, 90 Kč
CENA ZA 100 g: 11, 26 Kč
AKRYLAMID: 970 µg/kg

SŮL: 0, 70 % hmotnosti

 

SMAŽENÉ BRAMBŮRKY SOLENÉ

Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: JIŘÍ JANDA, Křimická 109, Plzeň
DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 26. 4. 2015
OBSAH: 80 g
CENA: 15 Kč
CENA ZA 100 g: 18, 75 Kč
AKRYLAMID: 926 µg/kg

SŮL: 0, 78 % hmotnosti

 

BOHEMIA VROUBKOVANÉ S MOŘSKOU SOLÍ


Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: Intersnack a. s., Choustník 164, 391 18
DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 13. 4. 2015
OBSAH: 70 g
CENA: 23, 90 Kč
CENA ZA 100 g: 34, 14 Kč
AKRYLAMID: 862 µg/kg

SŮL: 0, 90 % hmotnosti

 

BOHEMIA TRADIČNÍ ČESKÉ BRAMBŮRKY


Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: Intersnack a. s., Choustník 164, 391 18
DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 15. 6. 2015
OBSAH: 50 g
CENA: 14, 90 Kč
CENA ZA 100 g: 29, 80 Kč
AKRYLAMID: 749 µg/kg

SŮL: 0, 86 % hmotnosti

 

WORLD OF CHIPS, SALTED POTATO CRISPS

Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: LVG Lebensmittelvertriebs GmbH, Aldrup 3, Wildeshausen, Německo
DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 23. 6. 2015
OBSAH: 150 g
CENA: 24, 90 Kč
CENA ZA 100 g: 16, 60 Kč
AKRYLAMID: 727 µg/kg

SŮL: 1, 09 % hmotnosti

 

BOHEMIA JEMNĚ SOLENÉ

Foto: Stream.cz

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: Intersnack a. s., Choustník 164, 391 18
DATUM SPOTŘEBY/MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST: 13. 4. 2015
OBSAH: 77 g
CENA: 22, 90 Kč
CENA ZA 100 g: 29, 74 Kč
AKRYLAMID: 453 µg/kg

SŮL: 0, 55 % hmotnosti

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků