Hlavní obsah

Syndrom zlomeného srdce není radno podceňovat

Novinky, das

Syndrom zlomeného srdce, odborně nazývaný tako‑tsubo kardiomyopatie (porucha srdečního svalu), jež vyvolává obvykle silný emoční či fyzický stres, vůbec poprvé popsali japonští badatelé počátkem 90. let minulého století. Jeho příznaky jsou velmi podobné srdečnímu infarktu - bolest na hrudi a dušnost. Jedná se o stejně závažný stav a taktéž vyžaduje rychlou lékařskou péči.

Foto: Profimedia.cz

Velký psychický šok může vyvolat i celou řadu zdravotních komplikací.

Článek

Každý člověk je jinak stavěný. Někteří zvládají citová traumata, jako jsou nešťastná láska, rozchod či smrt blízkého člověka s přehledem, jiní se pod vlivem událostí emočně hroutí. Mohou si tak přivodit i velmi závažné zdravotní problémy.

Mezi ty velmi akutní stavy pak patří syndrom zlomeného srdce. Po silném emočním či fyzickém šoku dojde k poruše srdečního svalu, na základě něhož člověk prožívá velmi obdobný stav, jako u infarktu myokardu. Obvykle ho zasáhne silná bolest na hrudi, dušnost, ale i studený pot. Člověk může upadnout i do bezvědomí.  Proto je vždy nutné zavolat lékaře. Pokud je zahájena včasná léčba, pak na rozdíl od infarktu myokardu obvykle nedochází k žádným trvalým následkům.

Kardiolog Richard Regnant podchytil za dva a půl roku ve dvou velkých nemocnicích ve státě Rhode Island čtyřicet případů syndromu tako‑tsubo. Pětadevadesát procent pacientů byly ženy, z nichž 60 % prožilo krátce před hospitalizací silný stres.

Spektrum stresujících zážitků bylo široké – od loupeže, přes hádku, po smrt partnera. Sedmdesát procent pacientů trpělo silnou bolestí hrudníku a třetina měla dýchací potíže. U pětiny pacientů bylo nutné napojení na respirátor. Kritických bylo prvních 48 hodin. Pacienti, kteří přežili toto kritické období, se ale posléze vyléčili.

Za vše mohou stresové hormony

Podle odborníků k těmto stavům zřejmě dochází kvůli prudkému vzestupu hladin stresových hormonů a to zejména adrenalinu, kvůli nimž dochází k dočasnému oslabení srdečního svalu. Nelze ale vyloučit i další příčiny.

"Přesný mechanismus není znám, zdá se ale, že "zlomené srdce" je stav dočasný a zcela vratný," vysvětlují odborníci ze serveru Kardiochirurgie.cz a dodávají: "Zajímavé je, že jen u dvou pacientů došlo k opakování syndromu zlomeného srdce, zatímco ostatní pacienti nezaznamenali během následujících čtyř let žádné srdeční potíže."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám