Hlavní obsah

Syndrom hyperaktivního močového měchýře dokáže potrápit

Novinky, das

Až pětina žen a mužů se potýká se syndromem hyperaktivního močového měchýře, který se projevuje častým a někdy i bolestivým nutkáním k močení, které není ovlivněno množstvím přijatých tekutin. Podle odborníků je varovným signálem, když jedinec musí jít na záchod v průběhu dne minimálně osmkrát a v noci nejméně dvakrát. V mladším věku se vyskytuje častěji u žen, po šedesátém roce věku začne být častější u mužů.

Foto: Profimedia.cz

Syndrom hyperaktivního močového měchýře se projevuje především častým nutkáním k močení, i více než 8krát za den.

Článek

Močový měchýř je zásobník o objemu 600-800 ml, do kterého se ukládá moč vylučovaná z ledvin. Jeho stěny tvoří hladká svalovina a zevnitř je vystlaný sliznicí. Jakmile je ze čtvrtiny naplněn, obvykle již pociťujeme nutkání močit.

Informace o stavu naplnění kontroluje řada svalových vláken, která přenášejí informace do mozku. Toto propojení nám pak umožňuje na určitou dobu nucení na močení překonat a močový měchýř vyprázdnit až při vhodné příležitosti.

Někdy ale mozek dostane špatné signály a jedince nutí močový měchýř vyprázdnit hned. Často to přitom není nutné.

Hlavními příčinami onemocnění jsou zvýšená dráždivost a nesprávná funkce svaloviny močového měchýře. U žen se předpokládá, že za onemocněním stojí snižování hladiny pohlavních hormonů, především estrogenu, který má za následek úbytek svalové hmoty pánevního dna, včetně močového měchýře a jeho výstelky.

Někdy za problémem mohou stát i neléčené záněty močového měchýře, dlouhodobé zadržování močení, nedostatečný pitný režim, ale i nadměrná konzumace alkoholu, kouření či konzumace pálivých a pikantních jídel.

U mužů může stát za problémem zvětšená prostata nebo nádory prostaty.

Hlavní příznaky onemocnění

„U syndromu hyperaktivního močového měchýře se jedná o soubor příznaků, které jsou charakterizovány nutkavým pocitem na močení, který je vůlí jen obtížně potlačitelný,” vysvětluje MUDr. Lukáš Horčička, urogynekolog ze společnosti Gona s. r. o.

Termínem častější je přitom míněno močení vícekrát než osmkrát denně. Nucení přitom může být velmi silné - pokud člověk v krátkém čase močovému měchýři neuleví, může dojít k úniku moči.

Může se také jednat o noční močení - tzn. každá epizoda močení, jež přeruší spánek.

V těchto případech je vždy dobré zajít k urologovi na podrobné vyšetření, aby zjistil pravou příčinu a nasadil adekvátní léčbu. Kromě speciálních léků mnozí lékaři doporučí posilovat svaly pánevního dna a dodržovat zdravý životní styl, jehož součástí je omezení nebo úplné vyloučení kořeněných jídel, citrusových plodů, alkoholu či kávy z jídelníčku a také dodržování pitného režimu v průběhu celého dne.

Při nadváze a obezitě se také doporučuje zhubnout. Jen v těch nejtěžších případech je nutné i operativní řešení.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám