Hlavní obsah

Švýcaři chtějí prorazit s cigaretou bez kouře

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu se objeví plastová cigareta bez rakovinotvorných škodlivin a kouře, pouze s nahřátou cívkou na baterky, která uvolňuje čistý nikotin. Od příštího roku s ní chce do světa prorazit švýcarská společnost NicStic. Podle odborníků to však ve skutečnosti převratný trhák nebude.

Článek

"Podobných výrobků je už dávno mnoho. V lékárně si můžete například zhruba za 350 korun koupit osmnáct náplní do nikotinového inhalátoru. Rozdíl je jen v tom, že není zahřátý," řekla Právu doktorka Eva Králíková z Poradny pro odvykání kouření 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Inhalátor také vypadá jako cigareta, takže pomáhá překonat psychosociální závislost. Tedy to, že kuřák má potřebu si s cigaretou hrát mezi prsty a v ústech, vytáhnout ji při družné zábavě ve společnosti. Nikotin z jakékoliv schválené náhražky, například inhalátoru nebo náplasti, však sám o sobě člověka kouřit neodnaučí. Ani švýcarská cigareta-necigareta.

"Nikotinový inhalátor je jen pro přechodné, nejtěžší abstinenční období. Nejde o lék, jenž by to vyřešil," zdůraznila Králíková. Podle ní se prodávají třeba i nikotinová lízátka, "ale ta nejsou účinným lékem".

Z cigarety NicStic kuřák vdechuje ohřátý vzduch s čistým nikotinem, aniž sebe a okolí zamoří kouřem s rakovinotvornými látkami. Ve "filtru" je uložen zásobník s nikotinem. Bez tabáku.

Určité omezení však zůstává. Je totiž třeba spojit dva plastové díly, strčit do otvoru v krabičce a vyčkat několik sekund, aby se nabila baterie cívky, která nikotin zahřívá.

Podle Králíkové je závislost na nikotinu složitá, podobně jako třeba u heroinu. Nejde jen o zlozvyk, jak si někteří myslí. Kromě psychosociální závislosti mají kuřáci změněnou strukturu mozku. Receptory reagují na nikotin. Do konce života.

"Cílem je tento projev utlumit, překonat abstinenční příznaky," uvedla Králíková. Ty bývají velmi komplikované: lačnění, bažení po cigaretě, špatná nálada až deprese, nervozita, nespavost, zvýšená chuť k jídlu. "Inhalátorem to lze omezit, ale žádný čistý nikotin nikomu nezabrání kouřit. Kuřák musí chtít přestat, změnit chování, nahradit si to odpočinkem, relaxem," upozornila.

Reklama

Související články

Kouření škodí více ženám než mužům

Kouření cigaret působí mnohem škodlivěji na ženy než na muže, jak ukázal nejnovější výzkum financovaný nizozemskou vládou. Kuřačkám podle něj ukrojí jejich...

Výběr článků

Načítám