Hlavní obsah

Svižná chůze s holemi je hitem posledních let

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi milovníky přírody a chcete svůj volný čas trávit velmi efektivně i z pohledu fyzické kondice, pak běžnou chůzi doplňte o velmi praktické pomocníky, a to trekingové hole. Už dávno neplatí, že jsou výsadou jen starších ročníků. Jejich předností je, že zlepšují rytmus a frekvenci chůze, pomohou tak ušetřit až 30 % vydané energie.

Foto: Profimedia.cz

K jaru patří i výlety a výšlapy.

Článek

Trekingové hole pomáhají zajišťovat správné držení těla, tudíž se během chůze v náročném terénu zbytečně nepřetěžují klouby na dolních končetinách.

Jak začít? 

Pro naprosté začátečníky jsou ideální hliníkové teleskopické hole, se kterými je jednoduché manipulovat.

„U začátečníků se předpokládá, že nejprve vyrazí na kratší túry, proto jsou pro ně základní hliníkové hole pro svou příznivou cenu od 700 do 1200 Kč nejvhodnější. Takové hole mohou vážit o několik desítek gramů více než jiné, ale poskytují dostatečnou oporu a potřebný komfort,“ vysvětluje specialista na outdoorové aktivity Vladislav Žák z firmy Hannah.

Velmi důležitá je správná výška holí. Ruka držící rukojeť by měla v lokti svírat pravý úhel. „Při chůzi v terénu je důležité výšku měnit, je proto důležité, aby byly hole teleskopické. Plně se tak přizpůsobí výšce majitele, zároveň je možné jednoduše nastavovat jejich délku pro sestup a výstup,“ radí Žák.

Hole pro zdatnější turisty

Pro již zkušené turisty je lepší sáhnout po holích z tvrdšího hliníku. Ten je odolnější vůči nárazům a otřesům vznikajícím ráznější a dynamičtější chůzí. Pro pokročilé turisty jsou vhodné i hole s širší nabídkou hrotů podle terénu a povrchu. „Výjimkou nejsou ani krokoměry, kompasy, vyměnitelné úchyty a další pomocné vybavení, které zjednoduší a zatraktivní pobyt v terénu,“ dodává Vít Hruška ze společnosti 4camping.

Hole můžete také připnout k batohu, aniž by vás jakkoli omezovaly. Mnoho batohů má dokonce speciální úchytky všité tak, aby byly správně upevněné, a nepřekážely při chůzi bez holí.

Mnozí odborníci také doporučují hole se speciálním odpružením, tzv. antishockem, které lze vypínat při cestě do kopce. Odpružení je totiž výborné především pro chůzi z kopce, kdy opěrnou soustavu zatěžují silné otřesy.

Foto: archív firem

Shora:

Speciální hole pro ženy

Většina trekingových holí je univerzální, nicméně existují i speciální, určené výhradně ženám.

„Ty jsou především menší, velmi lehké a se speciální rukojetí,” uzavírají téma odborníci.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám