Hlavní obsah

Suchej únor: Výzvu pro milovníky alkoholu chtějí zkusit statisíce lidí

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I letos v únoru probíhá další ročník výzvy Suchej únor. Pravidla této úspěšné preventivní kampaně jsou jednoduchá – vydržet měsíc bez kapky alkoholu. Že má taková akce smysl, ukazují statistická data: Češi patří mezi největší konzumenty alkoholických nápojů na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Suchej únor Čechy zajímá a míří i za hranice

Podle reprezentativního výzkumu, který zpracovala agentura Nielsen Admosphere, se v roce 2020 povědomí o kampani v české populaci vyšplhalo ze 47 na 58 procent. Účast deklarovalo ​9 procent dospělých​, tedy v přepočtu okolo ​600 000 lidí.

Mezi „sušiči“ bylo v roce 2021 mnoho známých osobností, zapojení přislíbili například Petr Čech, Roman Vojtek, Berenika Kohoutová, Václav Noid Bárta, Adéla Elbel, David Kraus, Adam Mišík nebo Daniela Písařovicová.

Utopit to v alkoholu. Závislých v karanténě přibylo, léčebny nestíhají

Domácí

„Jsem rád, že je stále více mužů, kteří se zapojují do této akce,“ říká Martin Jára z Ligy otevřených mužů, která s kampaní před devíti lety přišla. A proč zmínil zrovna muže? Ten český totiž vypije za rok průměrně 18,6 litru čistého lihu a závislost na alkoholu mu hrozí třikrát více než české ženě. Ani těm ale samozřejmě nic nebrání, aby se výzvy zúčastnily.

Ročník 2021 byl prvním rokem, kdy „sucháč“ nově pořádala neziskovka Suchej únor, z.ú., která přebrala štafetu od Ligy otevřených mužů – ta s kampaní přišla v roce 2013 jako první.

Kampaň expanduje poprvé oficiálně i ke slovenským sousedům - s názvem Suchý február.

Kdy se z občasného popíjení alkoholu stává problém

Zdraví

Měsíc bez alkoholu: Proč ho zkusit?

Pokud se do kampaně Suchej únor zapojíte, otestujete pevnost své vůle, ale také zjistíte, jak moc jste na alkoholu vlastně závislí. Důvodů k účastí se ale najde mnohem víc:

  • Výzkumy z Velké Británie ukazují, že po měsíci bez alkoholu až 60 procent lidí sníží frekvenci jeho konzumace.
  • Šest procent celkové úmrtnosti v Česku jde na vrub alkoholu a přes milion Čechů je za hranou rizikového pití.
  • Užívání alkoholu je spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny rtů, jazyka, hltanu, hrtanu a jícnu, rakoviny jater, prsu nebo konečníku.
  • Alkohol způsobuje řadu dalších závažných onemocnění a poruch: kromě cirhózy jater, alkoholové demenci či řídnutí kostí se podílí také na vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Nadměrné pití má negativní vliv také na psychiku: zvyšuje agresivitu a ovlivňuje úsudek. Navíc zesiluje projevy úzkosti, což může v krizových situacích, jakou je i pandemie koronaviru, depresivní stavy ještě zhoršit.

Jen měsíc bez alkoholu a zlepší se vám paměť, plodnost a zhubnete

Zdraví

Alkohol a Češi: osudová přitažlivost

Přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Michal Miovský iniciativu vítá: „Alkohol a jeho nadměrná konzumace jsou jedním z největších rizik ohrožujících kvalitu života dnešních mužů, 23 procentům českých mužů hrozí závislost kvůli nadměrné konzumaci alkoholu.“

Suchej únor je podle něj skvělá příležitost, jak dostat téma nebezpečí závislosti na alkoholu do veřejné diskuse. „Samozřejmě sám o sobě mnoho nezmění, ale vede k reflexi, dává k ní šanci. Jeden měsíc je nic, tak je dobré si to ,nic‘ bez alkoholu zkusit,“ doplňuje Michal Miovský.

Zmar, rezignace, jede se na setrvačník. Odvykací kliniky v korona krizi praskají ve švech

Domácí

„Suchá kniha“ kampaň zpestří

Letošní ročník doplní navíc i kniha, ve které lze najít na 416 stránkách rozdělených do 28 tematických kapitol rozhovory s českými osobnostmi, sportovci, zpěváky, odborníky, psychology a terapeuty, stejně jako spoustu upřímných lidských příběhů a 110 ilustrací.

Foto: Suchej únor, z.ú.

Suchej únor letos doplní „Suchá kniha“, která je v kampani novinkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám