Hlavní obsah

Suchá kůže není jenom kosmetický problém

Novinky, Agáta Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysychání pokožky způsobují extrémní teploty a UV záření, nadměrný kontakt s vodou, popřípadě s chemickými látkami, ale také stárnutí a některé vrozené dispozice, především atopický ekzém. Kromě subjektivně nepříjemných pocitů suchá kůže přináší i zvýšení rizika vzniku některých onemocnění.

Článek

Kožní buňky se množí v nejspodnější části epidermis. Jak jsou postupně nahrazovány dalšími generacemi buněk, posouvají se nahoru, zplošťují se, ztrácejí jádro, odumírají a na samém povrchu kůže se pak olupují.

Během tohoto putování vylučují různé látky (zejména tukové), které působí jako jakýsi „tmel“. Tento důmyslný systém tvoří takzvanou kožní bariéru, jež tělo chrání před průnikem škodlivých látek a alergenů a také před ztrátami vody. Je tedy velmi důležité, aby se neustále regeneroval – kompletní obnova epidermis trvá zhruba měsíc.

Suchá kůže je rizikový faktor

Pokud se z jakýchkoli příčin přirozená obnova této bariéry poruší, je zle – kůže začne být suchá, šupinatá, křehká, náchylná k podráždění, poškození i rozvoji zánětu.

„U suché kůže nejde jen o kosmetický problém nebo o to, že je to postiženému subjektivně nepříjemné. Je to také významný rizikový faktor ze zdravotního hlediska,“ říká MUDr. Radek Litvik z Fakultní nemocnice v Ostravě.

„Hrozí aktivizace dosud latentních dermatóz, bakteriální záněty, plísňová onemocnění, virové infekce vyvolávající například tvorbu bradavic a další potíže. Nemluvě o tom, že se zvýší citlivost a dráždivost pokožky, postiženého to svědí, takže se škrábe, čímž se situace ještě zhoršuje.“

Vysycháním kůže jsou ohroženi pracovníci v řadě profesí (zdravotnictví, stavebnictví, kadeřnictví, zahradnictví, rybářství aj.), starší lidé a jedinci postižení atopickou dermatitidou, ale za určitých nepříznivých podmínek vlastně prakticky každý.

Pomáhá pouze krém s vhodným složením

Lipidová složka, která v systému kožní bariéry jako „malta“ spojuje „cihly“ odumřelých buněk, má své specifické složení. Její nejpodstatnější část, zhruba padesát procent, představují takzvané ceramidy. Druhou polovinu tvoří cholesterol, mastné kyseliny a další složky. Právě jejich nedostatek způsobuje porušení obnovy kožní bariéry a v důsledku pak suchou kůži.

„K nápravě tedy nemá smysl namazat se čímkoli, je potřeba volit krém, který obsahuje právě tyto chybějící látky,“ říká MUDr. Litvik. „Ceramidy tělu bohužel nelze dodávat formou nějaké tablety, protože by se v organismu rozložily a do pokožky by se nedostaly.“

Při výběru vhodného krému je proto třeba bedlivě pročíst jeho složení, popřípadě si nechat poradit – vysoký obsah ceramidů by měl být nezbytnou podmínkou. Dále je třeba dobře volit přípravek, který neobsahuje žádná barviva, parfémy nebo konzervační látky, protože ty zvyšují riziko podráždění a alergických reakcí.

Důležité je omezení kontaktu s vodou a šetrné sušení

Nutnou součástí léčby suché kůže je omezení kontaktu s vodou – znamená to například nahradit koupání rychlou sprchou apod. K vlastnímu mytí pak nepoužívat klasická mýdla či sprchové gely, které jsou alkalické. Vhodnější jsou koupelové oleje a přípravky s pH 5,5.

Šetrné musí být i usušení – nejlépe je vůbec se neutírat, pouze se postavit na ručník a nechat vodu stéct a tělo oschnout. Vzápětí pak musí být aplikován krém s vhodným složením – tady platí takzvané „pravidlo 3 minut“ (nejpozději do této doby po umytí či osprchování je nutné krém aplikovat, jinak by došlo ke kontrakci vrchní vrstvy kůže a k jejímu popraskání).

Promazávat postižené oblasti přípravkem s vysokým obsahem ceramidů se však doporučuje i průběžně. Vhodné je také omezit kontakt s problematickými látkami a dbát na zvlhčování vzduchu v místnosti. To vše platí nejen pro ty, kteří už suchou kůži mají, ale i jako prevence tohoto problému – třeba ženy by s postupujícím věkem měly riziku vysychání pokožky raději předcházet.

Reklama

Související témata:

Související články

Kožní mykózy se často nepříjemně vracejí

Na člověka, který si na návštěvu přinese vlastní pantofle, se asi budeme dívat jako na hodně velkého samorosta. Ale pro lidi, kterým se opakovaně vracejí kožní...

Péče o suchou až atopickou pokožku

Trápí vás či vaše děti suchá, citlivá, červená a zanícená kůže se spoustou šupinek, která silně svědí? Pak pravděpodobně trpíte atopickou dermatitidou....

Výběr článků

Načítám