Hlavní obsah

Stařenka ve 102 letech nebere žádné léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOHUMÍN

Druhá nejstarší žena Bohumína na Karvinsku Marie Chyrčová se dnes dožívá 102 let. Přestože už téměř nechodí, stále se těší pevnému zdraví a nebere žádné léky. Vyhledává ale spíše klid, televizi ani rádio nemá ráda, prozradila ČTK o oslavenkyni Jarmila Želinská, vrchní sestra Domova důchodců ve Starém Bohumíně, kde stařenka posledních sedm let bydlí.

Článek

Paní Chyrčová žije v Bohumíně od svého narození v roce 1903. Má dceru a syna, několik vnoučat a pravnoučat, ti všichni ji v domově navštěvují. Žena, která zažila už dvě století, v sobě ani dnes nezapře vyučenou švadlenku.

"Když narazí na drobnou dírku na svých šatech, vytahuje jehlu a nit a dá se do práce," uvedla Želinská. Ve svém věku sice už nosí brýle, ale mají jen několik málo dioptrií.

"Největší radost má vždy z návštěvy svých dětí a vnoučat, to se vždy rozzáří. Jinak miluje sladké a je ráda za každou chvíli, kdy se jí člověk více věnuje. Na druhou stranu je zase velmi svérázná, a když se jí něco nelíbí, dokáže to dát jasně najevo. Respekt z ní má proto celý personál, umí nás postavit pěkně do latě," směje se Želinská.

Oslavenkyně má ráda soukromí

Podle ní má oslavenkyně ráda své soukromí a s ostatními obyvateli domova se příliš často nenavštěvuje. Většinu času tráví prohlížením fotografií nebo listováním ve svých denících.

V pátek oslavila usměvavá paní Maruška své narozeniny s obyvateli domova a personálem. Nechyběl dort s číslicí 102 a slavnostní přípitek. Popřát jí přišli i zástupci města. Radní Vilém Bannert zavzpomínal na její sté narozeniny. "Pořád má dobrou paměť a je plná elánu. Před dvěma lety mě zkoušela ze jmen svých příbuzných," řekl.

Nejstarší obyvatelka Bohumína Štěpánka Klosová se letos v dubnu dožila 103 let. V Domově důchodců ve Starém Bohumíně žije od roku 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám