Hlavní obsah

Špatné čištění zubů může způsobit závažné onemocnění

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářivě bílý a hlavně zdravý úsměv dodá na atraktivitě i sebevědomí. Bohužel nic není zadarmo, i zuby vyžadují neustálou péči. Pečlivá a zároveň správná ústní hygiena je přitom naprostý základ, a to úplně pro všechny. I pro ty, kteří mají dobrý genetický základ.

Dentální hygiena od profesionálaVideo: Novinky

 
Článek

Na první pohled se může zdát, že čištění zubů není nic složitého a zvládne to naprosto každý. Ve skutečnosti tomu tak rozhodně není. Podle zjištění dentistů si pravidelně čistí zuby sice 90 % lidí, ale jen 20 % z nich tak činí skutečně správně. Řada lidí má špatné návyky, které se odbourají jen nácvikem správné techniky čištění zubů.

V první řadě je velmi důležitý správný úchop kartáčku. Držíme jej nejlépe jako propisku, tak aby na kartáček nebyl vyvíjen větší tlak, čímž by mohlo docházet k poškození dásní a zubní skloviny.

Kartáček je dobré držet pod úhlem 45 stupňů. Jen tak lze vyčistit i prostor těsně pod dásní. Pokud je kartáček držen vodorovně, čistí se pouze žvýkací plocha zubu.

„Každý zub je nutné čistit pomocí krouživých pohybů od dásně k zubu. Pokud jedinec spěchá, pak postačí zuby důkladně stírat - opět od dásně k zubu,” vysvětluje dentální hygienistka Lucie Hronková z Dental office H33 a dodává: „Nemělo by se zapomínat na to, že zub má tři strany, které je nutné vyčistit. Zejména pak vnitřní plochy dolních řezáků a horní stoličky, kde se plak usazuje nejčastěji a spolu s minerály ze slin utváří zubní kámen.”

Vyčistit je tak nutné všechny dostupné plochy, a to i za pomoci mezizubního kartáčku nebo nitě.

Správná technika čištění zubůVideo: Novinky

Indikátor zubního plaku

„Přestože je každý klient přesvědčen, že si svůj chrup čistí velmi kvalitně, indikátor zubního plaku ho přesvědčí o opaku,” upozorňuje Lucie Hronková.

Jedná se o speciální vodičku či žvýkací tabletky, které barevně zvýrazní místa, kde došlo k nekvalitnímu čištění. Tuto pomůcku zejména ocení rodiče malých dětí.

Ani dlouhé čištění totiž není jistotou, že jsou zuby řádně vyčištěné. Vše je tedy především o technice a důkladnosti, což děti často postrádají.

Výběr pasty a zubního kartáčku

„Kartáček by měl mít malou hlavičku, hustě osazenou měkkými vlákny, které by měly mít rovný zástřih. Měnit by se měl po jednom až dvou měsících, záleží na opotřebení. Pokud ztratil svůj tvar, může poranit dáseň. Stejně tak příliš tvrdý kartáček, který navíc může poškodit i zubní sklovinu,” vysvětluje stomatolog Alexander Schill z Schill Dental Clinic.

Při výběru zubní pasty je dobré hledět na nedostatky, které člověka trápí. Většina z nich obsahuje řadu účinných látek, které preventivně působí proti zubnímu kazu a paradentóze. Ale existují i ty, které obsahují látky zamezující krvácení dásní, působí hojivě, snižují citlivost krčku či zuby bělí. Zubní pasta musí vždy člověku chutnat, jakmile má pro jedince nepříjemnou chuť, pak zkracuje dobu čištění na minimum, což samozřejmě také není dobře.

Svou úlohu při precizní hygieně ústní dutiny hrají i ústní vody, které se dostanou i tam, kam se nedostávají sebelepší kartáčky. Zároveň brání tvorbě plaku a množení bakterií.

Dobré je používat jednou denně, nejlépe večer, i mezizubní kartáčky a dentální nit.

Důsledky špatného čištění zubů

Správným čištěním zubů můžeme zabránit parodontóze, což je jedno z nejčastějších onemocnění dásní. Vzniká působením bakterií, které se usazují na dásních a zubech.

Podle Světové zdravotnické organizace trpí chronickým zánětem dásní až 90 procent lidí z východní a střední Evropy ve věku od 30 do 40 let. Parodontóza přitom nemusí nutně postihnout celou čelist, ale třeba jen jeden či dva zuby. Proto toto onemocnění často probíhá dlouho skrytě. „Mezi první příznaky patří krvácení z dásní při jídle, nebo při čištění zubů. Začíná se objevovat zarudnutí a otok dásní. V pokročilejší fázi se pak mezi zuby začínají objevovat mezery, odhalují se zubní krčky a zuby se uvolňují,” upozorňuje stomatolog Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Špatné čistění zubů, které vyvolá zánět dásní a parodontózu, navíc zvyšuje 2,5krát riziko infarktu a nebezpečí mrtvice dokonce třikrát. A nejen to. Zvedá také pravděpodobnost toho, že vznikne chronický zánět ledvin, zhorší se plicní i revmatické choroby, zhorší se stav cukrovky apod.

Některé výzkumy dokonce tvrdí, že bakterie zodpovědné za vznik paradentózy zdvojnásobují riziko vzniku rakoviny břišní.

Odhalené zubní krčky

Při dlouhodobém špatném čištění chrupu může docházet i k tzv. odhalování zubních krčků.

Postižené dásně poznáme podle výraznějšího zčervenání, jsou také náchylnější na vnější vlivy (studené, kyselé apod.). Časem se začnou takto postižené dásně stahovat z okraje zubů, čímž se odhalují právě zubní krčky. Pokud se takový stav nezačne hned řešit, může dojít až k vypadnutí postiženého zubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám