Hlavní obsah

Snídaně je pro adolescenty velmi důležitým základem

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROVIDENCE

Američtí vědci zjistili, že mládež zvyklá pravidelně snídat má méně problémů s postavou a výživou ve srovnání s vrstevníky, kteří na první denní jídlo zapomínají nebo ho ignorují úplně. Většina teenagerů, která se snídani vyhýbá, má tendenci později hltat jídlo z rychlého občerstvení. Právě tyto návyky vedou často k rychlému přibývání na váze a poruchám metabolismu.

Článek

"Jakmile se ocitnou v období přechodu z adolescence do dospělosti, často začnou snídani ignorovat a více holdovat konzumaci rychlého občerstvení. A obě chování prokazatelně zvyšují riziko přibývání na váze," tvrdí psycholožka Heather Niemeierová z Rhode Islandu, kde se na Brownově univerzitě zabývají výzkumem mládeže a stravovacích návyků.

Vědci míní, že důležitou roli hrají rodiče. Ti mají šanci nejen dětem vštěpovat stravovací návyky, tedy především pravidelné dodržování denního harmonogramu. Ale musejí jim jít také příkladem. Když rodiče sami zanedbávají snídaně, děti se budou chovat podobně. Na počátku dospělosti za svou výživu přebírají plnou zodpovědnost a nejčastěji právě začnou vynechávat snídaně a zvyknou si na rychlé občerstvení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám