Hlavní obsah

Senioři si o pomoc často neřeknou, kvůli tomu strádají a rychleji ztrácejí sílu

Novinky, das

Každý se zřejmě někdy setkal s reakcí starších lidí, že pomoc nepotřebují a že na vše stačí sami. Realita tomu ale často neodpovídá. V řadě případů si sami senioři nejsou ochotni připustit potřebu pomoci, stydí se za ni a často proto předstírají, že je vše v pořádku. Je tedy zapotřebí být všímavý a nikdy nečekat na to, až senior o pomoc požádá.

Foto: Profimedia.cz

Sami senioři často nejsou ochotni připustit si potřebu pomoci.

Článek

Ptejte se a nenechte se odbýt neurčitými nebo vyhýbavými odpověďmi. Je navíc mnoho ukazatelů, kterých si můžete sami všimnout. Nic dobrého nevěstí úbytek na váze, spánek po většinu dne, uzavření se do sebe, ztráta zájmu, nápadné zpomalení chůze, obtížné vstávání ze sedu a další.

Co vás dále může upozornit
Nižší zájem o vlastní vzezření
Prázdná lednice/absence čerstvých potravin
Nepořádek v domácnosti
Přeplněná poštovní schránka
Nahromaděné špinavé prádlo

Pokud vypozorujete některé z těchto signálů, neotálejte a reagujte. „Mluvte se svými blízkými a pokládejte jim věcné a konkrétní dotazy. Proč sis nedošla nakoupit? Bolí tě nohy? Bojíš se, že nebudeš mít sílu na cestu zpět? Dokud si oni sami nepřiznají, že potřebují pomoc, bude jednání dost obtížné. Důležité je ale myslet na to, že čím déle budou zapírat a nepřipouštět si pravdu, tím horší pak bude zvrácení nastalého stavu,“ upozorňuje přední česká gerontoložka, docentka Iva Holmerová.

O čem mluvit
Co měli k snídani či obědu.
Co dělali celý den.
Co dělají jejich přátelé.
Jaké mají plány.
Co viděli nebo slyšeli zajímavého.

Ideální je začít s určitou pomocí staršímu člověku, ještě když je soběstačný a aktivní.

„Pokud si senioři zvyknou na občasné návštěvy a výpomoc ze strany pečovatelů, v pozdějším věku nebudou mít již problém přijmout další pomoc, nebude to pro ně taková změna,“ upozorňuje Michaela Stachová, ředitelka Nadace Krása pomoci.

Rozpoznání prvních změn je na rodinných příslušnících

Důležitá je i fyzická a mentální aktivace, nezastupitelnou úlohu má také výživa. Ta dodává energii, chrání před negativními vlivy prostředí a působí preventivně proti nemocem. Měla by být vyvážená a obsahovat dostatek plnohodnotných bílkovin. Problémy s příjmem potravy vedou k podvýživě (malnutrici), jejímž důsledkem může být i ztráta soběstačnosti.

Pokud člověk není schopen přijmout denní doporučenou dávku všech potřebných živin, doporučuje se zařadit vysokoenergetickou výživu tzv. nutriční nápoje, které obsahují všechny důležité živiny v optimálním poměru a nezatěžují organismus. Je možné je podávat i dlouhodobě, neobsahují lepek a jsou dostupné v různých chuťových variantách.

Pravidelné sledování stavu výživy seniora by mělo být součástí vyšetření u lékaře. Existuje řada typů screeningu. Zahrnují různě podrobné informace, zejména o váze člověka a jejím vývoji, ale i další údaje. Nutriční screening provádějí jak lékaři, tak nutriční terapeuti. Pokud tedy chcete znát opravdový stav svůj či vašeho blízkého, obraťte se na odborníky.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám