Hlavní obsah

Rychlé testy na HIV ukážou výsledek do minuty

Právo, Petr Veselý

Čekání na výsledek standardního testu, který určí, jestli jsme se infikovali virem HIV, trvá jeden až dva týdny. Kdo to neprožil, netuší, jaké to bývají nervy. Většina lidí navíc neví, že existují testy, které jim výsledek ukážou okamžitě.

Článek

Některé rychlé HIV testy lze koupit i v ČR. Ne všechny jsou však u nás schválené k užívání. Můžete se na ně informovat na bezplatné telefonní lince České společnosti AIDS pomoc 800 800 980.

Žádný HIV test však není volně k prodeji a používat ho smějí jen lékaři nebo proškolení zdravotníci. Při zjišťování přítomnosti viru HIV v lidském organismu může totiž dojít k falešně pozitivnímu nebo negativnímu výsledku. Odborník či lékař tyto důvody zná, a na rozdíl od laika je umí vyhodnotit.

Výsledek za 60 vteřin

Vyzkoušel jsem si nejrozšířenější ze schválených testů. Dělá se z kapičky krve z prstu. Lékař ji nabere plastovou trubičkou, rozpustí v jednom z roztoků a v malé misce smíchá s dalšími roztoky, které se různě zbarví.

Když se během 60 vteřin rozjasní, objeví se na dně misky jeden namodralý puntík a vše je v pořádku, jde o negativní výsledek. Když se tam objeví puntíky dva, pak jde s velkou pravděpodobností o pozitivní výsledek, který je nutné ověřit jiným laboratorním testem, aby se potvrdil. Stejně jako při klasickém postupu.

Závod s časem

Spolehlivost rychlého testu na HIV můžeme srovnat s tím běžným: více než 99,9 %. Stejně jako většina ostatních neprokazuje přítomnost viru přímo, ale nepřímo, prostřednictvím protilátek. Aby se jejich hladina dala vůbec zjistit, musí se jich vytvořit určité množství. Na to je potřeba, aby od infikování uběhly minimálně 4 týdny, vhodnější bývá ale delší doba. Nejlepší je konzultovat to s lékařem.

Může jej udělat každý praktik

Rychlý test vám může udělat každý praktický lékař, který si jej objedná a do jednoho až dvou dnů obdrží. Nebo zařízení, která provádějí klasické testování na HIV: infekční oddělení některých nemocnic a některé zdravotní ústavy.

Zdravotní pojišťovny rychlý test nehradí. Obvykle za něj zaplatíte do 500 Kč. Pro srovnání, klasický test, na který můžete jít po dvou měsících od infikování, přijde na 250 až 1000 Kč, záleží na typu zdravotnického zařízení.

Bleskový rozbor slin

Další metodou, jak rychle zjistit přítomnost viru HIV v těle, je test, který jej zjišťuje ve slinách. Vyšetřovaný člověk musí žvýkat v ústech elastický tampón jako žvýkačku.

Ten pak odborník podrobí ve zkumavce testu na přítomnost protilátek proti viru HIV ve slinách. Rozbor trvá dvacet minut. Dělá se hlavně v USA. K nám zatím nedorazil. Další druhy testů, které se používají v zahraničí, jsou popsané třeba na http://wikipedia.infostar.cz/h/hi/hiv_test.html.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé s HIV výrazně rychleji stárnou

Infekce HIV je nejen zatím neléčitelná a způsobuje smrtelnou chorobu AIDS, ale vyjma imunitního systému škodí také nervové soustavě. Podle amerických expertů...

Výběr článků

Načítám