Hlavní obsah

Růžičková kapusta a její účinky v boji s demencí

Novinky, das

Růžičkovou kapustu naše babičky považovaly za královnu zimní zeleniny. Je totiž odolná proti menším mrazům, proto vydrží na záhonu i přes zimu. Pokud si jí vypěstujete více, nemusíte tedy řešit složité skladování. Podle vědců je navíc velmi zdravá. Kromě jiného obsahuje například složku, která má velmi pozitivní vliv na centrální nervový systém (CNS). Lze ji tedy považovat za účinného bojovníka proti neurologickým onemocněním, včetně demence.

Foto: Profimedia.cz

Růžičková kapusta je vhodná pro lidské zdraví.

Článek

„Konzumací růžičkové kapusty se v mozku zvyšuje množství kyseliny retinové, která sehrává velmi důležitou roli v centrálním nervovém systému,” vysvětluje pro Daily Mail profesor Peter McCaffery z University of Aberdeen.

Díky této kyselině je v mozku více neuronů a dochází k jejich lepšímu propojení.

Vědci se tak na základě těchto znalostí snaží vyvinout účinné léky, které by pomohly v boji s Alzheimerovou, ale také například Parkinsonovou chorobou či jinými  neurodegenerativními onemocněními.

Bohužel jíst pouze růžičkovou kapustu ale k léčbě těchto nemocí nestačí. Navíc lze tuto zeleninu po vaření konzumovat jen v omezeném množství. Obsahuje totiž kromě velmi příznivých látek, jako je draslík, mangan, vitamin B1 a vláknina, také síru. Síra sice velmi prospívá naší kráse, jelikož zabraňuje lámavosti nehtů a vlasů, zvyšuje jejich lesk a také je důležitá pro tvorbu kolagenu, ale při vaření se proměňuje v anorganické substance, které mohou ve větším množství tělu škodit.

Růžičkovou kapustu je tedy lepší konzumovat v syrovém stavu anebo minimálně tepelně upravovanou.

Reklama

Výběr článků

Načítám