Hlavní obsah

Rozdíly mezi amalgámem a bílou plombou

Novinky, das

Většina lidí má představu, že když přijde k zubaři, pak má dvě možnosti řešení zubní výplně. Jedná se buď o amalgámovou plombu, hrazenou zdravotní pojišťovnou, anebo bílou plombu, jež je hezčí, ale finančně nákladnější. Tak jednoduché to ale není. Vybírat se dá jak z amalgámových plomb, tak z těch bílých. Podívejte se s námi, jaké jsou možnosti.

Foto: Profimedia.cz

Vybírat se dá jak z amalgámových plomb, tak z těch bílých.

Článek

Amalgámové plomby

Všechny jsou z materiálu s vysokým obsahem stříbra, rozdílné je jejich chemické složení. Dle částic materiálu může být surová látka kondenzovatelná a nekondenzovatelná. Zatímco výplň tvořená z nekondenzovatelného materiálu je méně kvalitní a měkčí, ta kondenzovatelná bývá pevnější, a navíc se s takovou výplní mnohem lépe pracuje. Její nevýhodou je ale spotřeba materiálu, která je větší, než je tomu u výplně z nekondenzovatelné suroviny.

Varianta, která je hrazena pojišťovnou, se nazývá míchaná amalgámová výplň a stomatolog ji míchá od oka v ordinaci. Amalgámová výplň kapslová je pevnější, kvalitnější a také dražší, proto si ji jedinec musí zaplatit sám.

"Hrazená výplň není ničím nekvalitním. Někdy dokonce stomatolog může použití amalgámové výplně doporučit, jde spíše o to, že náhrada, kterou pojišťovna vyplácí, je zcela nedostačující (242 Kč na dospělého jedince, 126 u dítěte). Nejdražší totiž není materiál, kterým je výplň zhotovena, ale práce stomatologa a samotný provoz ordinace," vysvětluje Novinkám MUDr. Václav Manhart z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Bílé plomby

Existují tři druhy bílých výplní: skloionomerní, kompozitní pryskyřice a keramické inlaye či onlaye.

Nejlevnější je skloionomerní výplň, jde ale spíše o dlouhodobé provizorium, které není mechanicky odolné. „Doporučuje se ho  používat u dětských dočasných zubů, jelikož práce s tímto materiálem je rychlá a nenáročná a vzhledem k omezené životnosti dočasného dětského chrupu je zcela dostačující,“ vysvětluje Manhart.

Nejvyužívanější z bílých výplní je fotokompozitní materiál neboli kompozitní pryskyřice. Takové výplně jsou trvanlivé a estetické, jelikož jejich barvu lze vhodně zvolit dle barvy zubu.

Posledním typem bílé výplně jsou keramické onlaye či inlaye. Ty se využívají v případě, že je potřeba dostavit větší část zubu. „Keramické inlaye se vyrábí na základě otisku a do zubu se vlepují tekutou kompozitní pryskyřicí,“ vysvětluje lékař. Jelikož je možná velmi precizní modelace zubního technika, jde o nejestetičtější, ale zároveň nejdražší řešení zubní výplně.

Ceny všech výplní se odvíjejí od velikosti kazového místa a časové náročnosti výkonu a mohou se tak pohybovat v rozmezí 250–5000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám