Hlavní obsah

Ročně na následky rakoviny prsu u nás zemře 2000 žen

Novinky, ema

Růžová barva a ovládla měsíc říjen a není to žádná náhoda. Růžová je symbolem naděje a podzimní měsíc se nese ve znamení rakoviny prsu, která stále zůstává velkou hrozbou pro mnoho z nás. Rakovina prsu je druhou nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění žen. Ale i s ní se dá bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Říjen je měsíc rakoviny prsu. Nemoci, která si nevybírá.

Článek

Centra pro kontrolu a prevenci nemoci doporučují, aby ženy ve věku od 50 do 75 let chodily na mamografické vyšetření každé dva roky. Ženy ve věku od 40 do 49 let by se svým lékařem měly projednat rizikové faktory a určit, kdy je ten správný čas na mamografické vyšetření. Tato nemoc si ale nevybírá, a proto jsou v ohrožení i mladé dívky. Ročně na následky rakoviny prsu u nás zemře 2000 žen.

Nemoc se nevyhýbá ani slavných tvářím. I když je bezpochyby velmi zasáhla, stejně tak jako obyčejné ženy, svým příběhem a mediálně známou tváří dokázaly o této velmi zákeřné nemoci zvýšit obecné povědomí. Navíc také povzbudí a povznesou ty, kteří se potýkají se stejnou diagnózou.

Angelina Jolie

Celým světem proletěla informace, že si slavná herečka nechala v tomto roce oboustrannou mastektomií odstranit obě prsa. Zákrok podstoupila poté, co jí vyšetření odhalilo zvýšené riziko rakoviny prsu v důsledku mutovaného genu BRCA1, který ji způsobuje.

„Chtěla bych říct jiným ženám, že rozhodnutí o amputaci nebylo jednoduché,“ napsala pro New York Times. „Ale jsem ráda, že jsem to udělala. Riziko rakoviny prsu se snížilo z 87 procent na pouhých 5 %. Teď můžu říct svým dětem, že se nemusí bát, že by mě ztratili kvůli rakovině prsu.“

Hereččina teta zemřela na rakovinu prsu pouhé dva týdny poté, co se na veřejnost dostala informace o podstoupení mastektomie. Matka krásné Angeliny zemřela na rakovinu vaječníků v roce 2007.

Sharon Osbourneová (61)

Foto: Profimedia.cz

Sharon Osbourneová

Televizní hvězda a manželka bouřliváka Ozzyho Osbournea podstoupila stejně jako Angelina Jolie oboustrannou mastektomii, a to v roce 2012. Znala všechna rizika a rozhodla se jednat. V minulosti se jí podařilo totiž uniknout ze spárů rakoviny tlustého střeva. „Jakmile jsem zjistila, že mám zvýšené riziko pravděpodobnosti vzniku rakoviny prsu, pomyslela jsem si, že to nejsou moc dobré vyhlídky,“ řekla Sharon britskému magazínu Hello!. „Rakovinou už jsem si prošla a už jsem nechtěla žít s tím, že se může zase vrátit. Takže jsem se rozhodla nechat si všechno vzít a podstoupila jsem oboustrannou mastektomii.“

Zpěvačka Anastacia (45)

Foto: Profimedia.cz

Anastacia

Blonďatá diva musela znovu čelit neúprosné realitě letos v únoru. V roce 2003 jí rakovinu prsu diagnostikovali poprvé. Okamžitě se začala léčit a dokonce i založila nadaci pro stejně nemocné ženy. Šířila osvětu a přála si, aby se o zákeřné nemoci dozvědělo co nejvíce žen. Jenže po deseti letech, co se jí nemoc objevila poprvé, se nebezpečná rakovina prsu opět vrátila. Zpěvačka s chraplavým hlasem okamžitě zrušila všechna svá turné a podstoupila oboustrannou mastektomii stejně jako Angelina Jolie a Sharon Osbourneová.

Christina Applegateová (41)

Foto: Profimedia.cz

Christina Applegateová

Když jí bylo 36 let, byla jí diagnostikována rakovina prsu. Místo ozařování a chemoterapie zvolila taktéž chirurgické odstranění prsů. „Nechtěla jsem se každé čtyři měsíce vracet k lékařům se strachem, co vyjde z testů. Chtěla jsem se celé té věci zbavit. Byla to moje volba a pěkně tvrdý oříšek,“ přiznala v interview show Good Morning America. Největší uzdravení přišlo ale v roce 2011, kdy porodila dceru Sadie hudebníkovi Martynu Lenoblemu. „Ona mě uzdravila v mnoha směrech. Udělala můj život lepší. Byla jsem dlouho smutná, ale právě ona otevřela celou mou duši,“ svěřila se Applegateová v exkluzivním rozhovoru pro magazín People.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám