Hlavní obsah

Reflexní terapie pomáhá při snížené imunitě i onemocnění mozku

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří z nás léčí své zdravotní potíže tabletami předepsanými lékařem, jiní hledají řešení v přírodních zdrojích. K alternativním postupům lze zařadit i metodu takzvané reflexní terapie. Jedná se o stlačování bodů především na obličeji, jež ovlivňují nervový systém a příslušné části těla.

Článek

Jednou z forem reflexní terapie je neuroterapie obličeje, jejíž kořeny částečně vycházejí z čínské a orientální medicíny, zejména z akupunktury. Zapojuje také léčebné praktiky používané indiány v Jižní Americe.

Stimulace zón, čar a bodů

Základem této metody je stimulace určitých zón obličeje, čar a bodů na lebce a stlačování nervově-cévních a neurologických bodů, spojených s různými orgány, systémy, funkcemi a částmi těla.

„Neuroreflexologie používá tlak na tyto body k ovlivnění nervového systému a příslušné části těla. Je-li v některé části těla zánět, otok nebo napětí, odpovídající reflexní body jsou zvýšeně citlivé na tlak. Díky tomu mohou podat přesnou zprávu o zdravotním stavu pacienta,“ objasnila principy neuroterapie dánská terapeutka Lone Sorensenová, jež se již třicet let specializuje na neuroterapeutické metody.

„Citlivost reflexních bodů může být také výstražným projevem závažnějšího onemocnění. Dojde-li ihned k neuroreflexologickému ošetření nerovnováhy, často se opraví a nemoc vůbec nepropukne. Podobně dokáže neuroreflexologie zjistit dřívější poškození těla,“ připomněla ještě Sorensenová.

Mezinárodní institut neuroterapie

V Česku je již rok otevřen Mezinárodní institut neuroterapie (MIN), kde se mimo jiné vyučuje neuroterapie obličeje, chodidel a rukou. Zájemci se seznámí s 564 neurologickými body na obličeji podle vietnamské metody doktora Chaua a body na lebce doktora Wonga.

Jak říkají odborníci, stimulace obličeje povzbuzuje činnost organismu, posiluje přírodní procesy léčení a hojení a vede organismus pacienta do vyváženého stavu a harmonie. Smyslem reflexní terapie je, aby orgány znovu začaly fungovat tak optimálně, jak mají.

Soudí se, že neuroreflexologie obličeje působí jako akupunktura, má ale všestrannější možnosti působení na organismus. 

„Masáž oblastí, stimulace akupunkturních bodů a neurologických bodů, které jsou soustředěny v nervových zakončeních, jsou podstatou této metody a vedou organismus k rovnovážnému stavu, ve kterém se centrální nervový systém a hormonální systém spojí a zajistí volný průchod nervovým impulzům,“ říkají terapeuti z MIN.

Totožných výsledků lze dle terapeutů dosáhnout pomocí akupunktury a klasické reflexologie plosek chodila.

Terapie pro pacienty s poškozením mozku

Reflexologie je podle terapeutů účinná metoda při léčbě poruch a bolestí pohybového aparátu, potížích s hormonálním systémem, nemocí spojených s imunitním systémem. Úspěch terapeuti s touto metodou slaví u léčby poruch trávicího a oběhového systému a močového ústrojí.

Podle terapeutů je neuroreflexologie efektivní i během rehabilitace pacientů s poškozením mozku, při některých neurologických onemocněních a potížích při učení a s koncentrací.

Reflexní terapie

Reflexní terapie je přibližně 5000 let stará metoda péče o zdraví. Pracuje s nervovými zakončeními, která se nacházejí na celém těle.

Původním úkolem reflexní terapie byla prevence, dnes je však hojně používána především k léčbě.

Reflexní terapie je celostní léčebná metoda, působící na příčinu nerovnováhy celého těla místo pouhého potlačování místních bolestí léky nebo odstranění postižené části těla.

Pomáhá řešit akutní i chronické problémy, lze ji také využít jako doplněk jiné léčby nebo k urychlení rekonvalescence.

„Reflexologie obličeje je komplexní terapií, která působí na organismus jako celek a dokáže zapojit organismus do samoléčebného procesu,“ uzavírají terapeuti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám