Hlavní obsah
Tortilla s kuřecím masem Foto: Petr Hloušek, Právo

Recepty na lehké zahřívací menu

Šťastný nový rok, milí čtenáři. Aby byl dobrý po všech stránkách, tedy i na talířích, chystáme pro vás desítky zajímavých receptů. Ty dnešní by vás měly zahřát v chladném lednovém počasí. Zároveň jde o dobroty plné zeleniny a libového masa, které se dobře hodí k novoročnímu předsevzetí zhubnout. Připravil je šéfkuchař poděbradské restaurace Náš Hostinec Antonín Bokštefl.

Tortilla s kuřecím masem Foto: Petr Hloušek, Právo
Recepty na lehké zahřívací menu

Tortilla s kuřecím masem, čedarem, rajčetem, ledovým salátem a salsou z kudrnky

INGREDIENCE
  • 4 tortilly (placky)
  • majonéza
  • zázvor
  • 200 g čedaru
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • ledový salát
  • sůl, pepř
  • kudrnka
  • červená cibule
  • 2 lžíce octa
  • olivový olej

POSTUP:

  • Kuřecí prsa nakrájejte na 1 cm vysoké plátky, osolte, opepřete a opečte v pánvi na oleji.
  • Nakrájejte rajčata a ledový salát na nudličky (z rajčat odstraňte vnitřní dužinu se semínky).
  • Připravte si salsu: Rozmixujte kudrnku se solí, pepřem, octem a česnekem.
  • Nakonec přimíchejte jemně pokrájenou červenou cibuli.
  • Majonézu ochuťte pepřem, solí a šťávou z nastrouhaného zázvoru.
  • Tortillu posypejte nastrouhaným čedarem, na něj rozložte pruh zeleniny na šířku prstu, celé to pomažte majonézou a navrch naskládejte kuře na nudličky.
  • Zahněte kraje a srolujte.
  • Rolku položte na rozehřátou suchou pánev nejdříve záhybem dolů a při mírné teplotě opečte po obou stranách.
  • Podávejte s petrželkovou salsou.

Verze do redukční diety: Vynechejte majonézu a podávejte s nízkotučným jogurtem. Čedaru použijte poloviční množství.

Mrkvový krém s badyánem, červeným kari a kokosovým mlékem

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 400 g mrkve
  • 1 větší cibule
  • vrchovatá lžíce másla
  • 3 badyány
  •  1 l kokosového mléka
  • 1 lžíce červeného kari
  • sůl, pepř
  • krutony + chilli olej na dekoraci

POSTUP:

  • Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli nahrubo, orestujte na másle a přihoďte badyán.
  • Opékejte do měkka, přidejte kari, sůl a pepř a zalijte kokosovým mlékem.
  • Polévku zlehka provařte, vyndejte badyán a rozmixujte do hladka na krém.
  • Dochuťte.
  • Podávejte s krutony a s chilli olejem.

Verze do redukční diety: Na orestování zeleniny použijte místo másla trošku olivového oleje. Krutony z pečiva vyměňte za zeleninové.

Kuřecí prso s květákovým pyré, konfitovaným zelím, květákem a mrkví

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 4 kuřecí prsa s kůží (porce 200 g)
  • sůl
  • bílý pepř
  • tymián
  • 1 velký květák
  • 0,5 l mléka
  • kurkuma
  • muškátový oříšek
  • 4 velké listy bílého zelí
  • 2 mrkve
  • máslo
  • olivový olej
  • smetana
  • česnek

POSTUP:

  • Květák rozeberte na růžičky a 3/4 z nich uvařte (až rozvařte) v mléce s vodou (1:1). Sceďte, vývar odložte stranou.
  • Ke květáku přidejte sůl, bílý pepř, kurkumu a nastrouhaný muškátový oříšek.
  • Umixujte do hladka s trochou másla a smetany.
  • Očištěná kuřecí prsa osolte a opepřete a zprudka opečte z každé strany na troše oleje v rozpálené pánvi.
  • Přendejte je do pekáčku, na každou porci položte snítku tymiánu a plátek másla a dopečte v troubě na 180 °C, 8 minut.
  • Zbylý květák uvařte v osolené vodě spolu s mrkví do měkka a prudce zchlaďte.
  • Vývar odložte.
  • Vychlazený květák s mrkví nakrájený na plátky opečte na suché pánvi (možná kapka oleje).
  • Každý list zelí nakrájejte na 4 díly a rychle spařte ve vodě po květáku a mrkvi, zchlaďte.
  • Máslo rozehřejte na pánvi a na něm na opravdu mírném plameni táhněte zelné listy spolu s tymiánem a plátky česneku.

Servis: Pyré roztáhněte lžící na talíři a na něj rozložte střídavě květák se zelím. Přidejte mrkev a kuřecí prso nakrájené na tři části.

Verze do redukční diety: Vynechejte máslo a smetanu, zelné listy pouze povařte spolu s mrkví.

Tip: Ze zbylých vývarů můžete připravit rychlou polévku: Přidejte do nich nastrouhanou zeleninu a misku kuskusu, který jste předem nechali nabobtnat v horké vodě se lžící másla.

Vařená hruška se skořicovou pěnou

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 4 hrušky
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 kousky skořice
  • nové koření
  • 500 ml červeného vína
  • 100 g cukru
  • mletá skořice
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti

POSTUP:

  • Oloupané hrušky bez jádřince rozkrojte na půlky.
  • Víno v rendlíku promíchejte s cukrem a kořením.
  • Přiveďte k varu a ponořte hrušky.
  • Zvolna redukujte, až hrušky nasáknou vínem, přibližně 30 minut.
  • Z tvarohu, cukru a mleté skořice ušlehejte krém, který budete podávat k teplým hruškám.

Verze do redukční diety: Šetřete cukrem. V nejpřísnější variantě použijte místo cukru stévii. Tvaroh vyměňte za nízkotučný.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků