Recepty na lehké zahřívací menu
Tortilla s kuřecím masem, čedarem, rajčetem, ledovým salátem a salsou z kudrnky
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Kuřecí prsa nakrájejte na 1 cm vysoké plátky, osolte, opepřete a opečte v pánvi na oleji.
- Nakrájejte rajčata a ledový salát na nudličky (z rajčat odstraňte vnitřní dužinu se semínky).
- Připravte si salsu: Rozmixujte kudrnku se solí, pepřem, octem a česnekem.
- Nakonec přimíchejte jemně pokrájenou červenou cibuli.
- Majonézu ochuťte pepřem, solí a šťávou z nastrouhaného zázvoru.
- Tortillu posypejte nastrouhaným čedarem, na něj rozložte pruh zeleniny na šířku prstu, celé to pomažte majonézou a navrch naskládejte kuře na nudličky.
- Zahněte kraje a srolujte.
- Rolku položte na rozehřátou suchou pánev nejdříve záhybem dolů a při mírné teplotě opečte po obou stranách.
- Podávejte s petrželkovou salsou.
Verze do redukční diety: Vynechejte majonézu a podávejte s nízkotučným jogurtem. Čedaru použijte poloviční množství.
Mrkvový krém s badyánem, červeným kari a kokosovým mlékem
Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli nahrubo, orestujte na másle a přihoďte badyán.
- Opékejte do měkka, přidejte kari, sůl a pepř a zalijte kokosovým mlékem.
- Polévku zlehka provařte, vyndejte badyán a rozmixujte do hladka na krém.
- Dochuťte.
- Podávejte s krutony a s chilli olejem.
Verze do redukční diety: Na orestování zeleniny použijte místo másla trošku olivového oleje. Krutony z pečiva vyměňte za zeleninové.
Kuřecí prso s květákovým pyré, konfitovaným zelím, květákem a mrkví
Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Květák rozeberte na růžičky a 3/4 z nich uvařte (až rozvařte) v mléce s vodou (1:1). Sceďte, vývar odložte stranou.
- Ke květáku přidejte sůl, bílý pepř, kurkumu a nastrouhaný muškátový oříšek.
- Umixujte do hladka s trochou másla a smetany.
- Očištěná kuřecí prsa osolte a opepřete a zprudka opečte z každé strany na troše oleje v rozpálené pánvi.
- Přendejte je do pekáčku, na každou porci položte snítku tymiánu a plátek másla a dopečte v troubě na 180 °C, 8 minut.
- Zbylý květák uvařte v osolené vodě spolu s mrkví do měkka a prudce zchlaďte.
- Vývar odložte.
- Vychlazený květák s mrkví nakrájený na plátky opečte na suché pánvi (možná kapka oleje).
- Každý list zelí nakrájejte na 4 díly a rychle spařte ve vodě po květáku a mrkvi, zchlaďte.
- Máslo rozehřejte na pánvi a na něm na opravdu mírném plameni táhněte zelné listy spolu s tymiánem a plátky česneku.
Servis: Pyré roztáhněte lžící na talíři a na něj rozložte střídavě květák se zelím. Přidejte mrkev a kuřecí prso nakrájené na tři části.
Verze do redukční diety: Vynechejte máslo a smetanu, zelné listy pouze povařte spolu s mrkví.
Tip: Ze zbylých vývarů můžete připravit rychlou polévku: Přidejte do nich nastrouhanou zeleninu a misku kuskusu, který jste předem nechali nabobtnat v horké vodě se lžící másla.
Vařená hruška se skořicovou pěnou
Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Oloupané hrušky bez jádřince rozkrojte na půlky.
- Víno v rendlíku promíchejte s cukrem a kořením.
- Přiveďte k varu a ponořte hrušky.
- Zvolna redukujte, až hrušky nasáknou vínem, přibližně 30 minut.
- Z tvarohu, cukru a mleté skořice ušlehejte krém, který budete podávat k teplým hruškám.
Verze do redukční diety: Šetřete cukrem. V nejpřísnější variantě použijte místo cukru stévii. Tvaroh vyměňte za nízkotučný.