Hlavní obsah

Rázovou vlnou nejen na tenisový loket

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk nemusí být zrovna reprezentant v tenisu, aby si mohl stěžovat na obtíže, které mu přináší tenisový loket. Potíže jsou dlouhodobé a bolestivé. Podobně je tomu se zánětem šlach a dalším nepříjemným trápením, jako jsou nemocné úpony šlach a svalů.

Článek

Často nás trápí také ostruhy, bolestivé rameno, zápěstí a drobné klouby. Dříve doporučovali lékaři pacientům pouze klid, obstřiky a prášky proti bolesti.

"Dnes se dá v terapii použít také rázová vlna. Odborníci vycházejí ze zkušeností s jejím užíváním při léčbě močových kamenů. Tato léčba se používá více než dvacet let. Osvědčila se, a proto se s ní setkáme také např. v onkologii, chirurgii, gastroenterologii a ortopedii. Její princip se v posledních letech začal doporučovat i při léčbě úponových bolestí, tenisového lokte a pro lepší hojení zlomenin i pakloubů," uvádí MUDr. Dalibor Zeman, chirurg z Centra zdraví v Říčanech.

Přístroj funguje tak, že mění vzduchovou vlnu, která je do něj vháněna pod tlakem 5-6 barů, v akustickou radiální vlnu. Tlak dosáhne maximální hodnoty již v řádu nanosekund. Vlna je hlavicí aplikátoru přenášena do tkáně, kde působí do hloubky až 4 cm.

Účinnost: 95 procent

Léčba rázovou vlnou je určena k ošetření nemocných svalových a šlachových úponů, ošetření měkkých tkání v blízkosti kosti a bolestivých zánětů. Účinnost této metody podle zkušeností a studií, které proběhly v Německu a Švýcarsku, je kolem 95 %, což je v medicíně nevídané číslo.

Dosud se úponové bolesti v oblasti velkých i malých kloubů celého těla léčily na chirurgii, ortopedii a rehabilitaci. Terapie měla různý efekt, a to ať již šlo o léčbu celkovou (prášky) či lokální - obstřiky kortikoidy a anestetikem. Pokud se neosvědčila ani rehabilitace, doporučoval se obvykle chirurgický zákrok.

"Studie i praxe prokázaly, že léčení tenisového lokte, patní ostruhy atd. rázovou vlnou nejenže značně potlačuje chronickou bolest, ale také podstatně odstraňuje omezení pacienta při práci a sportu, která z chronické bolesti samozřejmě vyplývají. Terapii radiálními rázovými vlnami pacienti velmi oceňují zvláště proto, že se dobře snáší a má jen nepatrné vedlejší účinky. Je velmi účinnou a podstatně levnější možností. Osvědčila se více než konvenční rázové vlny i než operační léčba patní ostruhy a tenisového lokte," dodává dr. Zeman.

JAK PŮSOBÍ VE TKÁNI
zlepšuje místní oběh, a tím zvyšuje látkovou výměnu v místě aplikace
rozpouští usazeniny vápníku ve šlachách
u jizevnatých procesů aktivuje buňky produkující vazivovou hmotu a zvyšuje produkci bílkovin, které tvoří pojivové tkáně
snižuje napětí tkáně
tlumí bolesti O vhodnosti terapie se ale vždy poradíme s lékařem.
LÉČBA SE NEDOPORUČUJE
při poruchách krevní srážlivosti
při zánětlivých onemocněních - systémových i lokálních zánětech
u pacientů s nádory
při aplikaci kortikoidů v posledních čtrnácti dnech a rtg terapii
u těhotných žen
v případě psychické poruchy
uplatnění metody nad vzdušnými orgány, např. plíce
v případě použití nad nervem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám