Hlavní obsah

Rapidně přibylo zhoubných nádorů hlavy a krku, jaká jsou největší rizika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledním desetiletí dramaticky přibylo zhoubných nádorů hlavy a krku, a to hlavně u žen. Podle ředitelky České koalice proti tabáku Jarmily Greplové to souvisí s rostoucím počtem kuřaček. V USA, kde už se daří počty kuřáků snižovat, začaly klesat i počty případů této rakoviny. Hranice pro vznik obtíží je v průměru 250 000 vykouřených cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Při dlouhotrvajícím chrapotu je vhodné vyšetření u odborníka, pacient tím může předejít vážným komplikacím.

Článek

V Česku jsou téměř tři milióny kuřáků. Na následky kouření ročně zemře 18 000 lidí, z nich zhruba 3000 jsou nekuřáci, u nichž k onemocnění přispěl pobyt v zakouřeném prostředí.

"Kuřáci mají přibližně desetkrát větší riziko vzniku rakoviny hlavy a krku než nekuřáci. Tento neblahý efekt je výrazně zesílen v kombinaci s alkoholem," varoval docent Jan Klozar z Fakultní nemocnice Motol. Silný kuřák, který holduje alkoholu, má podle něj až 38krát větší riziko vzniku této rakoviny než abstinující nekuřák. Ročně je v ČR zjištěno asi 1150 případů rakoviny hlavy a krku, 650 lidí na ni zemře.

Problém podle Klozara je hlavně v tom, že lidé málo o tomto druhu rakoviny vědí, neznají rizikové faktory ani příznaky onemocnění, případně je zlehčují. U valné většiny pacientů je tak nemoc zjištěna až v pokročilém stadiu, kdy je léčba obtížná.

Příznaky onemocnění

Rakovina hlavy a krku vzniká v povrchových buňkách jakékoli tkáně nebo orgánu v oblasti hlavy a krku. Většina je v ústní dutině, hltanu a hrtanu. Nejběžnějšími příznaky jsou bulky na krku, bolest při polykání, chrapot a změny hlasu, ale také trvale ucpaný nos či bolest v krku. Klozar radí vyšetření, pokud obtíže trvají déle než tři, čtyři týdny.

Na rizika rakoviny hlavy a krku a jak jim předcházet se zaměří ve čtvrtek 15. listopadu 2012 Mezinárodní nekuřácký den. Zájemci si po celý den mohou dát na pražském náměstí Republiky zdarma změřit hladinu oxidu uhelnatého ve výdechu a dostanou rady o prevenci rakoviny. Kuřáci se mohou s odborníky také poradit, jak se svého návyku zbavit.

Reklama

Související témata:

Související články

Hříchy, které ohrožují srdce

Kouření, odpor ke sportu, přemíra stresu, záliba v pojídání tučných či sladkých jídel a mnoho dalších hříchů a prohřešků se negativně odráží i na zdraví srdce....

Výběr článků

Načítám