Hlavní obsah

První člověk, který se vyléčil z HIV, zemřel na rakovinu

Byl prvním člověkem, který dal světu naději, že nemoc HIV může být léčitelná. Když před dvanácti lety Američan Timothy Ray Brown podstoupil kvůli leukémii transplantaci kostní dřeně, zbavil se tak nejen rakoviny, ale i nemoci AIDS. Bohužel rakovina se mu nedávno vrátila a on svůj boj s ní tento týden prohrál.

Foto: Profimedia.cz

Timothy Ray Brown

Článek

Lékaři u Browna zjistili HIV v roce 1995 a po jedenácti letech se u něj rozvinula ještě leukémie. V roce 2007 a poté znovu v roce 2008 mu lékaři v Berlíně transplantovali kostní dřeň od dárce s mutací, díky které jsou nositelé imunní vůči viru HIV.

Brown ihned po první transplantaci přestal užívat antivirotika a v následujících letech u něj testy neodhalily přítomnost viru HIV. Lékaři byli přesvědčeni, že se Brown zbavil i leukémie. Rakovina se ale Brownovi loni vrátila a rychle se šířila.

„Pořád jsem rád, že jsem transplantaci absolvoval. Otevřela novou cestu a inspirovala vědce k usilovnějšímu hledání léčby, o níž se už mnoho lidí začalo domnívat, že je nemožná,“ řekl Brown minulý týden, kdy oznámil, že trpí rakovinou v konečném stadiu.

V úterý 29. září jeho dlouholetý partner Tim Hoeffgen na Facebooku oznámil, že Timothy po pětiměsíčním vyčerpávajícím boji s leukémií zemřel.

Brown byl označován jako berlínský pacient podle města, kde pracoval jako překladatel v době, kdy u něj byl virus HIV zjištěn.

V loňském roce se objevily zprávy o vyléčení druhého člověka z nákazy HIV. Stal se jím Londýňan Adam Castillejo, známý jako londýnský pacient. I on podstoupil transplantaci kostní dřeně.

Vyléčil se druhý pacient nakažený virem HIV

Evropa

Dárců kostní dřeně se zmíněnou mutací je ovšem málo a transplantace je příliš riskantní na to, aby mohla být v širším měřítku využívána, podotýkají tiskové agentury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám