Hlavní obsah

Průběh menstruace může upozornit na vážný problém aneb Kdy vyhledat gynekologa

Menstruace je zdravou součástí ženského cyklu, kterou ovlivňuje celá řada faktorů od hmotnosti, stresu, špatného životního stylu, přes přibývající věk až po těhotenství. Ne vždy tak menstruační cyklus musí probíhat stejně, přesto se nemusí vyplatit podceňovat větší změny. Na poměrně závažný zdravotní problém může upozornit příliš silná či slabá menstruace. Podívejte se s námi na rady odborníků, kdy je potřeba vyhledat gynekologa.

Foto: Profimedia.cz

Příliš silná nebo slabá menstruace může znamenat vážné zdravotní problémy.

Článek

Přestože míra menstruačního krvácení může kolísat, běžně krvácení trvá 4 až 8 dní a žena během něj průměrně ztratí 30 až 40 mililitrů krve, tedy dvě až tři polévkové lžíce. Přičemž za silné menstruační krvácení se považuje ztráta 80 mililitrů menstruační tekutiny.

„Každý cyklus je však jiný, stejně jako je jiné každé tělo. Pokud žena nepociťuje silné křeče, nevolnost nebo jiné nepříjemné projevy, je její individuální množství krevní ztráty pravděpodobně normální. Je však důležité mít přehled o běžné podobě cyklu, aby bylo možné reagovat na odchylky. To znamená, že by žena měla vědět, jak často se měsíčky dostavují, jak jsou silné a jak dlouho trvají,“ upozorňuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

I z tohoto důvodu odborníci radí, aby si ženy průběh menstruace pravidelně zaznamenávaly. Dnes jim k tomu mohou být nápomocny i nejrůznější mobilní aplikace.

Jak vypočítat, kolik menstruační tekutiny z těla odchází?

Asi nejpřesněji to lze zjistit při používání menstruačního kalíšku, který má na boční straně uvedené míry objemu. Při používání vložek nebo tamponů toto množství můžete odhadnout v závislosti na velikosti a množství nasáklého materiálu, tento výpočet je však pouze hrubý a nepřesný.

Vložky a tampony nejsou jediné řešení při menstruaci

Zdraví

Síla krvácení, stejně tak délka trvání se přitom může v průběhu života měnit. Nejčastěji se tak děje v období po těhotenství, nebo s blížící se menopauzou. V těchto fázích dochází k nepravidelné ovulaci, která je častou příčinou dočasně chybějící, nebo naopak silné menstruace.

Pokud žena neovuluje každý cyklus, je dost pravděpodobné, že menstruace přijde později a může být silnější či slabší než obvyklé krvácení.

Mezi těmito životními fázemi periodu může ale velmi ovlivnit i hormonální nerovnováha v důsledku stresu, náročnějšího cvičení, diety či užívání hormonální antikoncepce.

Operace myomů jsou dnes na ústupu

Zdraví

„Jednorázové vynechání menstruace obvykle nebývá důvod k obavám. Závažnější je spíše krvácení či špinění mezi pravidelnými obdobími, což může značit příznak syndromu polycystických ovarií či například myomy, ale i onkologické onemocnění,“ vysvětluje pro deník Independent lékařka Sarah Jarvisová.

Kdy je lepší vyhledat lékaře

Sílu krvácení lékaři doporučují nepodceňovat. „Žena by se měla obrátit na odborníka, je-li množství ztráty menstruační tekutiny pravidelně vyšší než 80 mililitrů, pokud trvání periody přesahuje 8 dní nebo je-li krvácení tak silné, že opakovaně prosákne vložku nebo tampon v průběhu dvou hodin,“ doporučuje Pavel Turčan.

Za nadměrným krvácením mohou stát například myomy (rostoucí svalové nezhoubné nádory z děložní svaloviny), adenomyózy (stav, kdy endometriální tkáň zasahuje do svalové stěny dělohy), problémy se srážlivostí krve, děložní polypy (slizniční výrůstky v dutině děložní) a nádory.

Endometrióza může za bolesti i neplodnost, trpí jí každá desátá žena

Zdraví

Vysoká míra krvácení navíc může vést v krajním případě k chudokrevnosti, tedy k nedostatku železa v krvi. Ženy pak mohou být bez energie, vyčerpané a mohou mít zvýšenou tendenci podléhat různým nemocem, především těm infekčního původu.

Na problém může upozornit i intenzivnější bolestivost a křeče břicha. „Ty mohou upozorňovat na přítomnost děložní či některé pohlavní nemoci. Pokud je menstruace hodně bolestivá a s délkou krvácení bolest sílí, mohlo by se jednat i o endometriózu. Jde o nemoc, kdy se děložní sliznice nachází i jinde v těle, například na pobřišnici, střevě, vazech či na vaječníku,“ upozorňuje Turčan.

Bolestivá menstruace může být signálem jiných, často vážnějších chorob
Myomů, tedy nezhoubných nádorů, které se začnou tvořit v děloze.
Rakoviny dělohy
Poruchy štítné žlázy
Endometriózy, při které se děložní sliznice dostane mimo tento orgán, někam do těla, a tam reaguje na signály ženského hormonálního systému: krvácí nebo bolí.
Polypů, tedy výrůstků na děložní sliznici
Srůstů po operaci
a řady dalších nemocí nebo zdravotních problémů

Druhým extrémem je naopak méně časté a slabé krvácení, které se může objevovat u žen s vyšší hladinou androgenů, tedy mužských pohlavních hormonů, nebo u žen s nadměrnou hmotností.

Pravidelnost měsíčků a přítomnost ovulace totiž závisí i na vyrovnanosti poměru svalové a tukové hmoty v těle. Obézním dívkám a ženám tak může hrozit i vyšší riziko neplodnosti.

Deset příznaků nedostatku železa v krvi

Zdraví

Co může pomoci s nápravou

Pokud lékař nezjistí vážnější diagnózu, může ženě pro srovnání menstruace předepsat hormonální léčbu.

„Menstruační cyklus ale lze pozitivně ovlivnit i životním stylem. Pokud se zaměříte na zdravou stravu, více pohybu, dobrý spánek, vaše perioda bude mnohem příjemnější,“ upozorňuje gynekoložka Dasha Fielderová.

K dobře fungujícímu cyklu přispívají také kvalitní doplňky stravy určené přímo pro správný průběh menstruace, nejčastěji s obsahem sóji a červeného jetele.

Denní příjem potravin by měl obsahovat také dostatek čerstvého ovoce bohatého na flavonoidy a zeleninu s vysokým obsahem železa, například červenou řepu nebo celer. Nezapomínejte také na pitný režim, který může pomoci zmírnit nevolnosti spojené se silnou menstruací.

Reklama

Výběr článků

Načítám