Hlavní obsah

Proč ženy žijí déle než muži

Novinky, das

Ze statistik jasně vyplývá, že ženy žijí déle než muži. Vědci proto neustále hledají ty pravé důvody, proč tomu tak je. Podle nejnovější studie japonských vědců za to částečně může imunitní systém, který u mužů oslabuje rychleji, čímž se zvyšuje jejich náchylnost k onemocnění. Vyšetření funkcí imunitního systému by tak do budoucna mohlo odhalit i skutečný biologický věk jedince.

Foto: Profimedia.cz

Nestárneme všichni stejně, vyšetření funkcí imunitního systému by tak do budoucna mohlo odhalit skutečný biologický věk jedince.

Článek

Imunitní systém chrání tělo před infekcí a rakovinou, ale zároveň, pokud nefunguje tak, jak má, může způsobovat i celou řadu problémů.

Podle BBC News japonští vědci pod vedením profesora Katsuiko Hirokawy z tokijské lékařské univerzity zanalyzovali vzorky krve od 356 zdravých mužů a žen ve věku od 20 do 90 let. Měřili hodnoty bílých krvinek a molekul zvaných cytokiny, které se vzájemně ovlivňují při regulaci odpovědi organismu na onemocnění s buňkami imunitního systému.

Z jejich závěru vyplynulo, že u obou pohlaví klesá počet bílých krvinek s věkem. Nicméně rozdíly mezi pohlavím jsou citelné u dvou klíčových složek imunitního systému tzv. T-lymfocytů (chrání tělo před infekcí) a B-lymfocytů (vylučují protilátky), kdy právě tyto složky klesají s věkem výrazně rychleji u mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám