Hlavní obsah

Proč se ženy trápí kvůli prsům

Novinky, Andrea Zunová

Co je malé, to je hezké, říká se. Ne vždy je však tomuto rčení dopřáno sluchu. Proč by se totiž jinak ženy trápily velikostí svých prsou? Ňadra byla vždy považována za symbol krásy a ženskosti. I proto také jejich tvar a velikost ovlivňuje psychiku majitelek. Samozřejmě, když mají pocit, že nesplňují jejich očekávání. A nakonec, i velikost ňader podléhá módním trendům.

Článek

Jaká velikost je však ideální? Pro každou jiná.  Záleží na věku, dědičnosti a životním stylu. Tvar a pevnost ňader se většinou zhoršuje v těhotenství a kojením, nebo při velkých výkyvech váhy. Existují různé cviky a masáže, kterými můžeme posílit prsní svalstvo, ale měnit zásadně velikost i tvar prsou nelze zatím jinak, než chirurgickou cestou.

Některé ženy podléhají módním trendům, které je většinou nabádají k útlé postavě s velkými prsy. Na psychiku má také velký vliv chování partnera. Pokud má žena malá prsa, není s nimi spokojena a partner jí řekne, že je pro něj dokonalá, krásná a akorát, většinou se uklidní a přestane svůj problém řešit. Najdou se však i tací, kteří svou partnerku shazují a kritizují a někteří z nich ji dokonce k plastickému chirurgovi odvedou a sami chtějí určit velikost implantátů.

Nakonec podobný byl i případ plastického chirurga Rezy Vossougha (49), který si upravil svou choť na ženu svých snů. „Moje Cany je šperk, který byl přírodou poněkud ochuzen, ale postupně se mi osmi operacemi podařilo některé nedostatky odstranit a učinit z původně průměrné ženy přímo ženu snů,“ pochválil si své dílo pro německý list Bild. Své ženě poprsí zvětšoval třikrát. Nejprve z velikosti A na C,pak z C na E a nakonec z E na F. Poslední vložené implantáty vážily po 800 gramech.

Velká prsa mohou zdravotně potrápit

Velké poprsí ovšem může být i příčinou zdravotních problémů. Paní Marcela (31) Novinkám řekla, že jí její ňadra velikosti 4 způsobují trápení. "Přemýšlím nad zmenšením prsů. Ne kvůli estetice, ale kvůli bolestem zad, kterých se nemohu zbavit," vysvětlila.

Z druhé strany to vidí paní Karla (35), která má podle svých slov "asi  půlky" a na svou malou velikost si nestěžuje. "Vadí mi to jen, když si vybírám plavky. Mohu sáhnout jen po dvoudílných, u kterých jsou v podprsenkách silikonové vycpávky. Jednodílné si koupit nemohu, protože v nich opravdu vypadám jako nedovyvinutá dorostenka. Jinak s tím problém nemám a nikdy jsem neměla. Nakonec sama jsem malá a tak by i větší prsa na mé postavě vypadala nepřirozeně. I manžel je spokojený," řekla Novinkám.

Prsa se zvětšují, zmenšují a modelují

Na klinikách plastické chirurgie se prsa zmenšují, zvětšují, modelují. Zvětšením prsou plastickou operací se řeší problém nedostatečně vyvinutých ňader nebo jejich povislý tvar. Silikonové implantáty nebo implantáty naplněné fyziologickým roztokem vkládá chirurg pod mléčnou žlázu nebo pod prsní sval. Požadovaného tvaru a velikosti prsů lze dosáhnout různě tvarovanými implantáty -  kulatými, ve tvaru kapky, atp. vysvětlují na Klinice a institutu estetické medicíny Asklepion. Zvětšování prsou pomocí implantátů je díky řadě celebrit a zájmu médií asi nejznámější plastickou operací. Podle Asklepionu například v USA tento zákrok ročně podstoupí téměř půl miliónu žen, v Česku několik tisíc.

Nadměrně vyvinutá prsa, která způsobují pacientkám bolesti krční páteře nebo hrudního koše, lze pak upravit redukční mammaplastikou. Při operaci chirurg odstraňuje nadbytek kůže prsou a zároveň redukuje část mléčné žlázy. Většinou se zároveň zmenšuje i velikost dvorce.

Modelací prsou se řeší povislá ňadra a asymetrie poprsí, kdy je např. jeden prsník větší nebo povislejší než druhý. Paní Klára (38) Novinkám řekla, že modelaci prsou podstoupila protože po dvou dětech a dvojím kojení, měla ze svých plných trojek "ponožkoidní jedničky". "Teď jsem spokojená s hezkými dvojkami. Musím přiznat, že mi to psychicky opravdu hodně pomohlo", tvrdí.

Anketa

Jste spokojena se svými ňadry?
Ano, vyhovuje mi velikost i tvar
32,1 %
Ano, ale nebylo tomu vždy
5 %
Ano, ale partnerovi se přesto líbí něco jiného
1,6 %
Ne, nelíbí se mi tvar
18 %
Ne, mám je příliš malá
23,8 %
Ne, mám je příliš velká
16,3 %
Nikdy jsem o tom nepřemýšlela
3,2 %
Celkem hlasovalo 5974 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám