Hlavní obsah

Problémy se sluchem řeší miniaturní sluchadlo

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odborníci z pražské Nemocnice Na Homolce pomáhají lidem, kteří mají problémy se sluchem. Oddělení ušní, nosní, krční má speciální ambulanci zaměřenou na sluchadla. Ta nejlepší vyjdou až na třicet tisíc korun, zdravotní pojišťovna je však nehradí.

Foto: Vratislav Konečný

Nabídka je pestrá

Článek

Lékaři pacientům vyšetří sluch a v případě, že je doporučeno sluchadlo, také zajistí jeho vyzkoušení a okamžité zakoupení. "Pacient sice slyší klepání na dveře, tedy nízké tóny, ale již neregistruje zvonek, který má většinou vysoký tón," přibližuje problémy se sluchem primář oddělení ORL Nemocnice Na Homolce Jan Paska.

Běžná porucha

Poruchou sluchu může trpět každý. U zdravého člověka totiž již od puberty dochází k pozvolnému zhoršování sluchu, více pro vysoké tóny. S postupem času může dojít k tomu, že člověk sice slyší, ale nerozumí dobře, co kdo říká. Takový stav nevzniká najednou - dotyčný přestává rozumět nejdříve na místech, kde je větší ruch či kde se baví více lidí například v restauraci, v dopravních prostředích, na rodinných sešlostech apod.

Právě tento fakt, že porucha není náhlá, ale velmi postupná, zhoršující se v rámci let až desetiletí, vede mnoho lidí k tomu, že si svého problému se sluchem ani nemusejí všimnout. Nevnímají jej jako problém, ale považují ho za projev stárnutí.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Slyšíte dobře?

"To je ovšem chyba," varuje doktor Paska. "Velmi často se setkávám s tím, že se lidé za špatný sluch stydí. Přitom by je však vůbec nenapadlo stydět se třeba za to, že špatně vidí. Nosit brýle se považuje za zcela normální. Co je tedy divného na tom nosit také sluchadlo?"

Téměř neviditelná

Dnešní sluchadla jsou navíc miniaturní, zvenku téměř neviditelná. Jde o malé počítače, které se pokoušejí zesilovat jen zvuky podstatné - tedy především mluvenou řeč. Některé typy je možné ukrýt i s baterií přímo do ucha, taková však zdravotní pojišťovny nehradí a pacienta přijdou na 3 tisíce až 30 tisíc Kč.

Dražší sluchadla mají různě nastavitelné programy, mezi nimiž lze lehce přepínat. Je to například program pro jízdu autem, pro komunikaci v rušném prostředí či pro slyšení všech zvuků přírody. Pojišťovny platí pacientům jednou za pět let pevnou částku podle závažnosti sluchové vady. Do té se vejdou i velmi kvalitní sluchadla, ovšem týká se to jen sluchadel závěsných za ucho.

Anketa

Slyšíte dobře?
Ano
24,2 %
Ne
75,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 149 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám