Hlavní obsah

Pro pacienty s rakovinou je obtížné vyznat se v léčbě. Bulovka pro ně chystá speciální asistenty

Praha

Ireně Svobodové diagnostikovali nádor prsu před téměř deseti lety. V boji se zákeřnou nemocí jí pomohl i „strážný anděl“ v podobě pomocníka, který zařizoval všechna nezbytná vyšetření. Vyznat se ve složité léčbě je zejména pro onkologické pacienty často problém. Fakultní nemocnice Bulovka v Praze proto pro ně nově plánuje projekt speciálních asistentů. Spustit by se měl na jaře a v pilotní fázi se zaměří právě na pacientky s nádorem prsu.

Vyznat se v léčbě je pro pacienty s rakovinou obtížné. Bulovka pro ně chystá speciální asistentyVideo: Novinky

 
Článek

„Měla jsem předtuchu, už když jsem viděla pohled sestřičky,” vypráví dnes 58letá žena, jak se o nemoci dozvěděla. Na nádor jí tehdy přišli ve Fakultní nemocnici Bulovka během běžné preventivní prohlídky.

Okamžitě tak pro ni začala série vyšetření a kontrol, které potvrdily zhoubný nádor. Následná léčba zahrnovala operativní odstranění části prsu a ozařování. Na složitou orientaci v léčbě či objednávání k vyšetřením ale nebyla sama.

Foto: Novinky

Paní Ireně (vlevo) pomohl s nemocí „strážný anděl”, který ji provedl léčbou.

„Měla jsem strážného anděla, průvodce nemocí. Udělal za mě prakticky všechno, abych se nemusela o nic starat. Vše mi také vysvětlil,” zmiňuje a mrká na svou ošetřující lékařku, která tehdy funkci budoucích onkoasistentů přebrala. Dnes už Irena jen dochází na pravidelné kontroly, rakovina se jí nevrátila.

„Příští rok v květnu to bude deset let. Jsem zdravá. Všechno to dopadlo skvěle,” dodává.

Podle vedoucí lékařky Mamodiagnostického centra Fakultní nemocnice Bulovka Lívie Večeřové mají pacientky, které byly doposud zdravé, často problém si zapamatovat všechny důležité informace, které ke své nemoci potřebují.

V boji s rakovinou prsu jí pomohla i pozitivní mysl a schopnost o nemoci mluvit

Zdraví

„Je to velké množství informací, které se dozví v krátkém časovém úseku, a z těch informací, které jim podáme, si zapamatují 30 procent,” vysvětlila s tím, že pacientky se často ztrácejí v tom, co vše je potřeba naplánovat.

Pomohou speciální asistenti

Právě potřeba zajistit si mnoho vyšetření na různých pracovištích, zajistit jejich návaznost a celková orientace v organizaci léčby je složitá pro mnoho onkologických pacientů, kteří se navíc sami musí vyrovnávat se šokem souvisejícím s jejich diagnózou.

Foto: Novinky

Ročně na Bulovce vyslechne negativní informaci o nádoru sto nových pacientek.

Fakultní nemocnice Bulovka, která je provozovatelem největšího Komplexního onkologického centra v Česku, tak od příštího jara plánuje spustit projekt speciálních asistentů, kteří by měli pacienty s rakovinou provést jejich léčbou, poskytovat důležité informace či zajišťovat, aby potřebná vyšetření na sebe navazovala.

V pilotní fázi se zaměří na pacientky zdejšího mamodiagnostického centra a podle ředitele nemocnice Jana Kvačka začnou se třemi asistenty.

Nadějný lék pro boj s rakovinou. Britští lékaři uzdravili dosud nevyléčitelně nemocného

Věda a školy

„Mnoho pacientů je ztracených ve zdravotnickém systému, obzvlášť, když řeší něco složitého, kde je hodně objednání a péče probíhá dlouhodobě. Asistent bude průvodce systémem, který vše naplánuje, vysvětlí a perfektně pro pacienta připraví,” vysvětlil ředitel s tím, že následné rozšíření týmu onkologických asistentů se bude rozvíjet podle úspěšnosti projektu.

Nový projekt kvituje i paní Svobodová. „Myslím, že je to velký přínos pro ženy, který jim léčbu usnadní,” zmínila.

Reklama

Výběr článků

Načítám