Hlavní obsah

Při redukci váhy platí heslo Nepiješ, nezhubneš

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při hubnutí je vedle dostatečné pohybové aktivity důležité udržovat správné stravovací návyky, mezi něž patří dostačující pitný režim. Kdo nezvládne pravidelný přísun tekutin, nebude moci snadno shodit nadbytečné kilogramy. Platí totiž zásada - málo piješ, nezhubneš.

Foto: Profimedia.cz

Nezbytným doplňkem při snižování hmotnosti by měla být láhev s vodou.

Článek

Voda, a tekutiny obecně, plní důležitou funkci také při snižování tělesné hmotnosti. Na začátku hubnutí lze s pomocí správného pitného režimu shodit hned několik kilogramů, protože organismus v tomto období vylučuje zadržovanou vodu.

"Pití během jídla dále napomáhá zaplnit žaludek a navodit pocit sytosti. Málo lidí ví, že bez vody nebude plnit své funkce vláknina, tolik doporučovaná při redukční dietě. A nedostatek tekutin v neposlední řadě zpomaluje látkovou výměnu i přenos nervových impulzů, což způsobuje únavu a neklid, jež se mnoho lidí snaží zahnat jídlem,“ vyjmenovala Gabriela Knosová, terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. 

Problémem je zadržování tekutin do zásoby

Častým problémem souvisejícím s nedostatečným pitným režimem bývá zadržování vody v tkáních našeho organismu. Pokud totiž člověk dlouhodobě přijímá malé množství tekutin, tělo přechází do úsporného režimu a schraňuje si tekutiny do zásoby.

„Většina našich klientů hubne nejrychleji v prvních týdnech redukčního programu. Je to dáno mimo jiné tím, že navyknou pravidelnému pitnému režimu v doporučeném množství a jejich tělo pak nemusí nadbytečné tekutiny zadržovat, což se kromě harmonizace všech tělesných pochodů projeví i na zmenšení tělesných obvodů a poklesu hmotnosti,“ vysvětlila Gabriela Knosová.

Bez tekutin vláknina nenasytí

Během redukčního období se doporučuje zvýšený příjem vlákniny formou celozrnných produktů, zeleniny a ovoce. Vláknina je schopna absorbovat velké množství vody. Tím vytváří v žaludku a ve střevech měkkou houbovitou hmotu, která zpomaluje využití cukrů a způsobuje pocit sytosti.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Salát Coleslaw s majonézovým a česnekovým dipem

Vláknina tedy představuje přirozenou obranu proti přejídání, ale bez vody zůstanou její pozitivní funkce nevyužity. Vláknina kromě toho urychluje střevní pohyby, proto dokáže odstranit zácpu, se kterou se často potýkají lidé při redukční dietě.

Při hubnutí je nejvhodnější obyčejná voda

Pro redukční dietu je ideální tekutinou obyčejná voda, protože nemá žádnou energetickou hodnotu. Doplnit ji můžeme nesycenými minerálními vodami nebo čaji.

Naopak nejvíce energie obsahují džusy, sladké limonády, pivo a tvrdý alkohol. Odborníci doporučují, aby se těmto nápojům lidé, kteří chtějí snížit svou váhu, vyhýbali. Nejenže jsou vysoce kalorické, ale navíc zvyšují chuť na sladké.

Reklama

Související články

Jak zvládnout nadměrné kilogramy u svých dětí

To, že má každé páté dítě problém s nadváhou, je holý fakt. A bohužel ani toto číslo není konečné, jelikož počet obézních dětí každým rokem neustále narůstá....

Výběr článků

Načítám