Hlavní obsah

Přežila smrtelnou nemoc, přišla o dítě. Přesto svůj boj o život nevzdává

Novinky, bok

V pouhých devíti měsících musela Samantha Bennettová bojovat o život. Potýkala se s vážnou formou bakteriální meningitidy, která může mít až fatální následky. Přežila, ale přišla o část nohy a několik prstů. Další tragédie ji potkala v dospělosti, když přišla o dítě. Přesto se nevzdává a život si užívá, jak jen to jde.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákeřnost meningitidy spočívá mnohdy ve velmi rychlém nástupu a komplikacích, které s sebou přináší. Celou situaci ještě zhoršuje fakt, že některé z příznaků této nemoci mohou lidé mylně zaměňovat s chřipkou.

Může postihnout téměř kohokoli, nejohroženější jsou ale malé děti, lidé vyskytující se ve velkých kolektivech, ale také jedinci podléhající například velké stresové zátěži.

Den, kdy se všechno změnilo 

„Matka mi vyprávěla, že to všechno začalo horečkou, která se nechtěla snížit. Nechala mě u prarodičů, a když se po pár hodinách vrátila z práce, můj stav se prý rapidně zhoršil. Vzali mě do nemocnice a tam začal boj o můj život,” popsala pro server Women´s Health magazine.

Přežila, ale v návaznosti na komplikace a nervové záchvaty, které při léčbě prodělala, zůstala nejen s amputovanou nohou, ale i mnoha velmi nepříjemnými jizvami po těle a v obličeji.

V průběhu života kvůli tomu Samantha prodělala více jak 30 operací, které měly co nejvíce napravit poškození způsobené meningitidou. Na vysoké škole pak podstoupila plastickou operaci nosu a tváří. V posledních letech se lékaři zaměřili na rekonstrukční chirurgické zákroky na nohách, do kterých chtěli vrátit co největší citlivost.

„Po amputaci jsem stále mohla chodit, ale postupem času jsem měla dojem, jako by moje nohy byly z betonu. I krátké procházky byly namáhavé, navíc velmi bolestivé,” popisuje své potíže.

Další osobní tragédie

Již v dětství projevila Samantha nadání pro malování, a jelikož nemohla dělat žádné sporty, rodiče ji v tom o to víc podporovali. Později začala studovat umění na univerzitě. Všichni byli nadšeni, že má v životě nějaký cíl, který jí pomáhá překonávat těžké chvíle.

Bohužel další krize na sebe nenechala dlouho čekat. Když bylo Samanthě 30 let, porodila syna, který po dvou dnech zemřel. Aby se s tím nějak vyrovnala, začala o to víc malovat. A ne jen tak ledajaké obrazy. Už v porodnici si všimla, že dveře některých pokojů zdobí motýli. Sestra jí vysvětlila, že je to označení toho, že rodička na tomto pokoji přišla o dítě. A tak se motýli stali i Samanthiným hlavním výjevem k malování.

Jako terapii, která pomáhala jak jí, tak i jiným lidem, kteří přišli o dítě, začala postupem času malovat i památeční portréty těch, kteří zemřeli, jako vzpomínku. A u každého obrazu nechyběl ve specifickém vyobrazení nějaký motýl. Ročně takto vytvoří asi 100 obrazů.

Dnes je matkou dvou malých synů, úspěšnou malířkou, členkou sdružení za boj proti meningitidě a věří, že její život už bude jen šťastný.

Bakteriální meningitida v ČR

Případy bakteriální meningitidy jsou zaznamenávány i v České republice. Z údajů Státního zdravotního ústavu za posledních několik let (od r. 2005) vyplývá, že nejvyšší počet pacientů byl v roce 2007 (168 případů). Od té doby počty mírně klesají, v roce 2012 a 2013 ale opět stouply na 160 a 150 pacientů. V minulém roce pak s touto nemocí bojovalo 122 lidí.

Častější jsou případy virové meningitidy, v roce 2005 bylo evidováno 841 pacientů. Za poslední tři roky se počet pacientů snížil, v roce 2012 na 336 lidí, za rok 2013 bylo evidováno 454 pacientů a v minulém roce s touto nemocí bojovalo 304 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Leukémie jí vzala svaly, o život se pere

Z fotografií se na vás usmívá s vyrýsovaným tělem. Jsou staré necelé dva roky. Záhy po jejich pořízení se na těle Jitky Košínové objevila vyrážka. V nemocnici...

Novinka, která pomáhá cukrovkářům zhubnout

Lékaři mají skvělou zprávu - nové léky ze skupiny gliflozinů nesnižují při cukrovce jenom hladinu krevního cukru, snižují také váhu. Nadbytečná kila totiž...

Výběr článků

Načítám