Hlavní obsah

Preventivní braní aspirinu může být nebezpečné, zjistili vědci

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Zdraví lidé, kteří berou pravidelně aspirin, aby se uchránili před infarktem, dělají svém tělu více škody než užitku. Tvrdí to aspoň skotští vědci, kteří svou studii zveřejnili na kardiologickém kongresu ve španělské Barceloně.

Foto: Profimedia.cz

Aspirin má prokazatelně kladný vliv na kardiovaskulární problémy.

Článek

Milióny lidí, včetně velké skupiny hypochondrů, berou denně tabletu aspirinu v dobré víře, že jim lék pomáhá udržet se zdravými. Problém je, že lék, který prospívá srdci, berou i ti, kteří by ho ze zdravotních důvodů vůbec brát nemuseli - a právě těmto lidem více škodí než prospívá.

Lidé si pravidelným užíváním aspirinu sice snižují riziko infarktu, avšak také zdvojnásobují riziko, že budou hospitalizování kvůli vnitřním krvácením. Studie přišla se zjištěním, že pokud zdraví lidé  požívají pravidelně aspirin, zápory převažují a za přílišnou ochranu srdce jednoznačně nestojí.

Lidem, kteří už prošli infarktem, však vědci pravidelné užívání aspirinu i nadále doporučují.

"Jen tak pro jistotu" aspirin nebrat

Dosud panovala domněnka, že by aspirin mohl být užíván jako jakási víceúčelová pilulka pomáhající v boji proti vysokému cholesterolu a korigující krevní tlak pro všechny osoby starší 50 let. Vědci však nyní poukázali na skupinu lidí, kteří berou aspirin "jen tak pro jistotu", a uvedli, že si způsobují nadměrná zdravotní rizika.

"Je dobře známé, že aspirin snižuje riziko kardiovaskulárních obtíží, ale musí být zároveň bráno v potaz zvýšené riziko vnitřního krvácení. U pacientů, kteří už měli infarkt, je riziko dalšího tak vysoké, že u nich klady jasně převažují pro rozhodnutí užívání aspirinu. U lidí, kteří infarkt neprodělali, však zápory jasně mluví proti pravidelnému užívání léku," uvedl ředitel British Heart Foundation Peter Weissberg.

Studie trvala osm let

Pro studii bylo sledováno celkem 29 tisíc mužů a žen ve věku mezi 50 a 75 lety, které ještě nikdy nezasáhl infarkt. Celkem tři tisíce mužů bylo vybráno a byl jim po dobu osmi let podáván pravidelně aspirin. Podíl osob, které zasáhl infarkt, byl mezi lidmi beroucími aspirin a těmi ostatními takřka shodný.

Procento osob, které během období trpělo silným vnitřním krvácením, bylo ve skupině beroucí aspirin bezmála dvakrát vyšší. Postihlo totiž dvě procenta osob beroucí aspirin, zatímco ve skupině, která brala neaktivní substanci, tvořilo číslo jen 1,2 procenta osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám