Hlavní obsah

Prevenci u gynekologa by ženy neměly rozhodně podceňovat

Novinky, Andrea Zunová

My ženy o sebe pravidelně pečujeme v mnoha směrech. Pravidelnost dodržujeme v návštěvách u kadeřníka, u kosmetičky, nebo při udržení postavy ve fitness centrech. S důslednými návštěvami u ženského lékaře – tedy gynekologa, už to tak valné není. A přitom, když jsme v pořádku, neměl by problém najít si v kalendáři jeden den za celý rok a svého lékaře navštívit.

Kontrolu u gynekologa by ženy měly podstoupit minimálně jednou ročněVideo: Novinky

 
Článek

Na preventivní gynekologickou prohlídku totiž opravdu stačí zajít jednou ročně. Lékař Martin Smažinka velmi doporučuje tyto kontroly nezanedbávat, protože díky nim se dá včas zachytit závažné onemocnění (např. karcinom děložního čípku, či prsu). Vysvětluje, že při vyšetření lékař provede cytologický stěr, díky kterému se dají včas zachytit právě změny vedoucí k rakovině děložního čípku. Dále pak gynekolog vyšetří dělohu, vaječníky a prsa.

Kdy na první preventivní prohlídku?

Podle vedoucího lékaře porodnického úseku FN Motol Tomáše Bindera by ke gynekologovi měly začít chodit dívky, které začnou pohlavně žít. Nebo to již plánují. Mladým dívkám také lékaři doporučují očkování proti rakovině děložního čípku. Jako nejvhodnější se jeví očkování ještě před začátkem pohlavního života. „Optimální je doporučený 14. rok“, říká Tomáš Binder. Dodává, že očkovat se samozřejmě může i žena, která už je sexuálně aktivní.

Vyšetření prsou

Žena zná svá prsa nejlépe, a proto by si měla pravidelně dělat doma tzv. samovyšetření pohmatem. Pokud se jí něco nezdá, měla by to včas oznámit svému lékaři, který ji pošle na mamografické vyšetření.

Na toto vyšetření, pokud vše probíhá normálně, nemusí chodit žena před čtyřicátým rokem věku. Od tohoto věku se v dvouletém cyklu střídá pojišťovnou hrazená kontrola na mamografu a ultrazvuku.

Ženy, které mají v rodině rakovinu prsu, však na kontroly musí chodit pravidelně a věkově neomezeně. „U nich je nutné vyšetřit, zda nejsou nositelkami tzv. špatného genu,“ říká Binder s tím, že pak už nastupuje jiná forma prevence. Jinak ale „mamograf není potřeba před čtyřicátým rokem,“ dodává.

Prevence je nutná

Pro dodržování preventivních kontrol svědčí fakta. V loňském roce bylo v Česku odhaleno přibližně 6900 zhoubných nádorů prsu. V roce 2011 odborníci předpokládají další nárůst. Tato forma rakoviny je nejčastějším zhoubným nádorem u žen. A ačkoli stále stoupá počet žen, které se vyléčí, každoročně jich na rakovinu prsu asi dva tisíce zemřou. Problém spočívá v informovanosti nemocných žen.

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen, hned po rakovině prsu. Každoročně této nemoci podlehne 250 tisíc žen na celém světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám