Hlavní obsah

Prevenci rakoviny tlustého střeva lidé stále podceňují

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku většina lidí ví, že rakovinu tlustého střeva a konečníku, s níž Česká republika patří ke světové špičce, lze odhalit včas kolonoskopií, a přesto na toto preventivní vyšetření nechodí. Potvrdil to i letošní nejnovější výzkum agentury Factum Invenio.

Foto: Václav Pergl, Právo

V maketě tlustého střeva si lidé mohou prohlédnout i nebezpečné polypy. Na snímku je lidem ukazuje onkoložka doktorka Michaela Bahníková (vpravo).

Článek

„Většina pacientů přichází k lékaři pozdě,“ tvrdí Markéta Šafová z uvedené agentury.

Nejvíce jsou ohroženi lidé právě ve věkové skupině od 50 do 75 let. Tři čtvrtiny lidí by přivedla k lékaři až krev ve stolici, která může být varovným signálem, třetina až polovina věnuje pozornost i dlouhotrvajícímu průjmu a zácpě a jejich střídání.

Kolonoskopické vyšetření střev podstoupila jen pětina lidí od 50 do 75 let. Přitom právě toto vyšetření je nejpřesnější, lékař při něm může odstranit tzv. polypy, z nichž rakovina v tlustém střevě vzniká. Toto vyšetření hradí zdravotní pojišťovny lidem od 55 let jednou za 10 let. Od padesáti let mají pak lidé možnost zdarma podstoupit test na skryté krvácení ve stolici, který se každé dva roky opakuje. Dostanou ho u svého praktického lékaře.

Akce Střevotour

Přispět k většímu povědomí o rakovině tlustého střeva a včasnou prevencí zachránit stovky životů chce celonárodní kampaň Střevotour. Speciálním stanem uzpůsobeném jako maketa tlustého střeva lidé procházejí a vidí zdravou sliznici i chorobné útvary tlustého střeva, zejména výrůstky – polypy, z nichž rakovina může vzniknout. Jen na první zastávce této makety vystavené v obchodním centru Nový Smíchov v Praze maketou prošlo přes 3000 lidí a podle organizátorů z hnutí OnkoMaják si mnozí až tady uvědomili závažnost nemoci.

V Česku rakovinu tlustého střeva ročně nově dostane 8000 lidí a 4000 jich na ni zemře. Proto prevence, jak zdůrazňuje doktorka Jana Prausová, primářka radioterapeuticko-onkologického oddělení FN Motol v Praze, je tak důležitá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám